Ministerul Agriculturii vrea să extindă perioada în care producătorii de roșii vor primi subvenție, pentru că pun pe piață tomate produse în extrasezon. Explicația ministerului este simplă: a fost frig la începutul lunii martie, ceea ce a afectat răsadurilor. Numai că Programul tomata a fost promovat tocmai pentru a fi subvenționată încălzirea serelor și solariilor.
Ministerul Agriculturii va modifica HG nr. 943/2017 pentru aprobarea schemei ,,Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate”, pentru anul 2018. „Valorificarea producției (…) se face în perioadele ianuarie-15 iunie, inclusiv și/sau noiembrie – 20 decembrie, inclusiv”, se arată în proiectul de act normativ. Potrivit HG 943/2017, primesc subvenție producătorii care pun pe piață tomate în perioada ianuarie-mai inclusiv și/sau noiembrie-20 decembrie. Sprijinul este de 3.000 de euro beneficiar/an, pentru o suprafață de spații protejate, sere și solarii, de minimum 1.000 mp, de pe care se comercializează cel puțin 2.000 kg de roșii, dar cu documente justificative. Sumele puse la dispoziție beneficiarilor sunt pentru acoperirea cheltuielilor cu încălzirea acestor spații protejate, astfel încât producția de roșii să poată ajunge pe piață mai repede și, astfel, să înlocuiască importurile.
Autoritățile motivează extinderea perioadei din această primăvară, în care roșiile sunt cotate ca fiind produse în extrasezon și, implicit, sunt incluse în programul de subvenționare, prin vremea rea de la începutul lunii martie.
În perioada 28 februarie- 6 martie 2018 au avut loc fenomene meteorologice nefavorabile cu efecte asupra acestei culturi, în ceea ce privește creșterea și dezvoltarea răsadurilor precum și replantarea acestora: temperaturi scăzute cuprinse între -14 – 5º C, ninsori și strat de zăpadă consistent în unele județe ale țării. De asemenea, în special temperatura scăzută a determinat plantarea cu întârziere răsadurilor și replantarea acolo unde plantele au fost afectate. Totodată, aceste fenomene au implicat o nebulozitate accentuată, ceea ce a condus la o încetinire, chiar stagnare în dezvoltarea plantelor”, se arată în Nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
De remarcat, iarna 2017-2018 a fost cotată cea mai caldă din istoria înregistrăilor meteorologice din țara noastră, astfel că un simplu episod de frig, specific iernii, a speriat atât de mult autoritățile.
„Din informațiile transmise de către Direcțiile pentru agricultură județene, deși sunt înscriși în Program, ciclul I, un număr de 11.869 solicitanți, până la această dată au plantat doar 10.168 dintre aceștia, existând și situații în care solicitanții s-au retras din Program sau au trecut în ciclul II de producție. Urmare analizelor efectuate în piețe a reieșit faptul că nu toți fermierii înscriși în ciclul I au reușit să valorifice tomatele la piață. Urmare aceleiași analize s-a constat că, din totalul fermierilor înscriși, doar la un procent de circa 45 % dintre aceștia au rodit tomatele”, atrage atenția Nota de fundamentare.
Succes versus frig
Curios este faptul că proiectul de act normativ a fost pus în dezbatere publică în aceeași zi în care Ministerul Agriculturii a transmis că primele roșii românești 2018 au ajuns pe piață, iar programul este un real succes.
„Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) informează că până la data de 9 mai 2018 au fost primite în total 11.925 de solicitări de înscriere în programul de sprijin pentru tomate, cultivate în sere sau solarii, pentru ciclul I aferent anului 2018. Cei mai mulți cultivatori provin din județele Olt (3.937), Dolj (1.643) și Galați (1.590). Dintre solicitanții de sprijin în Ciclul I au definitivat plantarea tomatelor în spații protejate un număr de 10.451”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului.