Acasă Focus Agricol Legea lui 51% naște dispute

Legea lui 51% naște dispute

de M G

b chiritoiuLegea nr. 321/2009 privind comercializarea produselor agricole ar trebuie să se aplice, chiar dacă se impun anumite „ajustări” ale textului legislativ, este de părere Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. Pe de altă parte, producătorii agricoli și-au arătat nemulțumirea cu privire la modul în care autoritățile au reacționat până acum în cazul legii care impune supermarketurilor să comercializeze cel puțin 51% produse provenite din „lanțul scurt de aprovizionare”. Recent, ministrul Agriculturii a declarat că România este pasibilă de deschiderea unei proceduri de infringement din cauza acestor modificări aduse Legii nr. 321/2009.

Pentru a se putea aplica, Legea 321/2009 are nevoie de norme de aplicare, ce cad în sarcina Ministerului Agriculturii să le propună. „Să vedem aceste norme de aplicare. Cred că toată lumea le așteaptă”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, joi, la lansarea „Monitorului prețurilor”. Chiar dacă CE atrage atenția asupra unei posibile proceduri de infringement, președintele Consiliului Concurenței se declară „optimist” în ceea ce privește aplicarea acestei legi. Potrivit acestuia, „legea trebuie văzută în spiritul ei, chiar dacă mai trebuie ajustată în unele locuri”, a precizat Bogdan Chirițoiu.

Supărarea Pro Agro

Cei mai vehemenți au fost producătorii agricoli, care, voalat, au acuzat autoritățile române că nu au tratat corect această problemă în fața Comisiei Europene.

„Considerăm că susţinerea cauzei României a fost făcută neadecvat în raport cu efectul asupra producătorilor români şi că este necesară mobilizarea autorităţilor în vederea clarificării aspectelor indicate ca neconforme cu regulamentele UE. În acest sens, prin scrisoarea deschisă adresată domnului ministru al Agriculturii Achim Irimescu şi domnului Prim Ministru Dacian Cioloş, dorim să punctăm acele aspecte ce trebuie cât mai grabnic îndreptate, în aşa fel încât producătorii români să se apropie de statutul producătorilor din alte state membre UE”, se arată în scrisoarea deschisă a Federației pro Agro.

De asemenea, Federaţia Pro Agro susţine că au existat presiuni şi s-a făcut lobby pentru modificarea Legii 150/2016 privind comercializarea produselor alimentare, iar ultimele ipoteze lansate sunt de natură a ne îngrijora”, având în vedere că există sincope mari de comunicare atât la nivel intern, cât şi în raport cu forul european în tratarea acestui subiect.

„Chiar dacă este un pas foarte mic, modificarea legislaţiei mai sus indicată este de natură să aplice în mod corespunzător, să echilibreze raportul între producătorii români de alimente şi marile magazine, grav afectate. Cu toate acestea, într-un mod netransparent şi profund incorect, au existat presiuni şi s-a făcut lobby pentru modificarea acestei legi, observând din ultimele declaraţii publice ale domnului ministru Achim Irimescu că aceste practici dau roade. Cum bine ştim, statul francez a demarat o acţiune în justiţie împotriva unei reţele comerciale pentru nerespectarea drepturilor producătorilor autohtoni, ori în România reţelele comerciale impun şi obţin de la producătorii români toate taxele şi serviciile interzise de Legea 321/2009 mascându-le acum în remize şi risturne, precizează Pro Agro.

„Corect ar fi fost ca MADR să pună la dispoziţia CE şi proiectul legislativ care reglementează lanţul scurt de aprovizionare astfel încât să se demonstreze că legislaţia care reglementează relaţiile comerciale între producători şi reţele nu urmăreşte sub nici o formă instituirea unor bariere în calea liberului acces la piaţă ci încearcă să reglementeze reducerea numărului de operatori în lanţul alimentar astfel încât consumatorii să aibă acces la produse proaspete şi profitul să fie împărţit cât mai echitabil pe filiera de produs. MADR nu a elaborat normele de aplicare, având până acum o întârziere de 5 luni. Suntem convinşi că multe din neclarităţi puteau fi clarificate în acest mod, se mai arată în document.

Nu în ultimul rând, reprezentanţii Pro Agro susţin că este necesar ca autorităţile din România să se asigure că intenţia legiuitorului român este percepută corect la Bruxelles.

„Este necesar să interveniţi în dialogul cu forul european, împreună cu experţi în domeniu, chiar şi cu factorul politic, şi să vă asiguraţi că intenţia legiuitorului român este percepută corect, respectiv conformă cu regulile aplicabile în spaţiul comunitar şi în deplina legalitate. Ca şi până acum, ne manifestăm disponibilitatea totală de a participa la discuţiile şi temele de lucru necesare în aşa fel încât poziţia României să fie înţeleasă şi acceptată, aşteptând de la dumneavoastră stabilirea unei întrevederi cu toţi factorii implicaţi”, se precizează în scrisoarea deschisă a Federaţiei Pro Agro.

Modificări

În toamna acestui an, parlamentarii au adus modificări Legii nr. 321/2009, cea mai importantă prevedere referindu-se la impunerea marilor magazine de a comercializa cel puțin 51% produse proaspete provenite din „lanțul scurt de aprovizionare”. Această prevedere se vrea să vină în sprijinul producătorilor agricoli autohtoni, dar s-a ales această variantă pentru a respecta legislația comunitară privind concurența și a nu se ajunge la un infringement; lanțul scurt poate include producători de oriunde de pe teritoriul UE.

Chiar și așa, ministrul Agriculturii a declarat că a primit o atenționare din partea Comisiei Europene cu privire la posibila încălcare a legilor concurenței de către modificările aduse acestui act normativ.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.