Clubul Fermierilor Români avertizează că acordul comercial UE–MERCOSUR, în forma sa actuală, riscă să afecteze grav agricultura românească, prin accentuarea dezechilibrelor comerciale și creșterea presiunii asupra prețurilor pentru sectoare sensibile precum carnea de pasăre, vită și porc, produsele lactate, furajele, uleiul de floarea-soarelui, zahărul și alte produse strategice”, arată Clubul Fermierilor Români.
”În contextul în care relațiile comerciale agroalimentare dintre România și statele MERCOSUR sunt deja marcate de un dezechilibru structural major, cu importuri masive de produse agroalimentare și materii prime care concurează direct producția internă, liberalizarea suplimentară a schimburilor riscă să submineze sustenabilitatea economică a fermelor românești și să pună în pericol securitatea și siguranța alimentară.
Diferențele semnificative de standarde și costuri de producție, inclusiv utilizarea în statele MERCOSUR a unor pesticide interzise în Uniunea Europeană și un sistem de control sanitar-veterinar și fitosanitar considerat deficitar, amplifică aceste riscuri, în condițiile în care controlul total al fluxurilor de import este imposibil susținut din punct de vedere logistic și financiar.
De peste doi ani, Clubul Fermierilor Români avertizează consecvent autoritățile competente de la nivel național și european asupra pericolelor pe care acordul UE–MERCOSUR le reprezintă pentru agricultura românească și exercită presiuni instituționale pentru ca aceste riscuri să fie asumate și corect gestionate de către decidenții aflați în conducerea acestor instituții.
„În aceste condiții, Clubul Fermierilor Români solicită respingerea acordului UE–MERCOSUR în forma actuală și cere instituțiilor statului să promoveze o abordare care să protejeze competitivitatea producătorilor autohtoni și capacitatea de producție agroalimentară națională, inclusiv prin mecanisme solide de compensare și fonduri dedicate sectoarelor vulnerabile. Acordul UE–MERCOSUR nu poate fi acceptat atâta timp cât pune fermierii români în dezavantaj clar față de concurenții lor din afara Uniunii și creează riscuri suplimentare pentru siguranța alimentară; responsabilitatea noastră este să apărăm interesul legitim al producătorilor din România și al consumatorilor români”, a declarat Florian Ciolacu, directorul executiv al Clubului Fermierilor Români.
