Agricultorii români reuniți în Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) au manifestat în fața Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti ca să atragă atenția asupra modului în care trebuie elaborat bugetul pentru agricultură în viitorul cadru bugetar multianual al Uniunii Europene. Acțiunea românilor face parte din protestul organizat de fermieri din toate țările comunitare, inclusiv la Bruxelles, care vor păstrarea nivelului bugetar pentru PAC. În contextul în care Uniunea Europeană a decis alocarea unor sume consistente pentru înarmare, agricultorii se tem că bugetul PAC va fi dminuat pentru a putea fi susținute cehltuielile militare.
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) a organizat, marţi, la Bucureşti, în faţa Reprezentanţei Comisiei Europene, o acţiune publică de tip manifest, intitulată – Acţiune Flash: Casa Europeană de Cărţi de Joc: Fără buget nu mai avem Politică Agricolă Comună, fermieri şi nici securitate, informează Agerpres.
„Este un manifest al unor asociaţii de fermieri reprezentative în faţa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, pentru că în viitoarea Politică Agricolă Comună se preconizează ca bugetul pentru agricultură să fie introdus, ca să spunem aşa, într-o pâlnie cu toate bugetele acordate României, să nu mai fie separat şi să cadă în sarcina autorităţilor române de a distribui aceşti bani”, a declarat Daniel Radu, vicepreşedintele Asociaţiei Forţa Fermierilor, una din cele patru mari organizații care formează AAC.
„Ţinând cont de faptul că până acum banii ţării, conform cifrelor, nu au fost administraţi cum trebuie – şi vorbeşte deficitul – ne temem că pentru agricultură banii vor fi diminuaţi şi dacă tăiem şi subvenţiile europene, care pentru mulţi fermieri pot fi profitul sau singura lor sursă care le permite să evolueze în continuare, atunci ce vom face? Pentru că e clar că sunt probleme în bugetul României şi vor fi tentaţi să ia din banii pentru agricultură şi să îi îndrepte către alte sectoare”, a spus Radu.
Potrivit acestuia, la Bruxelles sunt acum discuţii referitoare la acest subiect, iar viitorul agriculturii româneşti depinde de modul în care va negocia la Consiliul European noul preşedinte Nicuşor Dan.
Pichetare la nivel comunitar
„Ar fi important de menţionat că această întâlnire are loc astăzi pentru că este şi la nivel european conferinţa europeană a bugetului. Este o primă discuţie pe buget şi este foarte important ca bugetul pe viitorii şapte ani să plece într-o manieră constructivă, sănătoasă”, a precizat vicepreşedintele COPA-COGECA, Florentin Bercu, prezent la manifestare.
„Noi nu cerem decât să se continue aşa cum a fost de când s-a înfiinţat Uniunea Europeană, să avem Politica Agricolă Comună cu buget specific actualizat cu rata inflaţiei, pentru că n-a mai existat o actualizare a bugetului PAC din 2013, dacă nu greşesc, şi la ce inflaţie şi crize am avut chiar este necesar să fie o actualizare. Noi estimăm că a fost inflaţia mai mare de 30% în ultimii ani şi atunci acesta ar fi bugetul corespunzător”, a spus Bercu. Potrivit acestuia, la ora actuală, bugetul PAC este de 0,4% din PIB-ul UE, iar necesarul este de 1%.
Rămâne de văzut
Potrivit unui comunicat al Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare, o delegaţie a manifestanţilor a fost primită la Reprezentanţa Comisiei Europene în România, unde aceasta a transmis oficial temerile legate de includerea PAC într-un buget comun fără garanţii structurale şi bugetare.
„Politica Agricolă Comună şi Politica de Coeziune rămân piloni centrali ai construcţiei europene. Noua viziune bugetară urmăreşte să ofere mai multă flexibilitate şi coordonare între nivelul european şi cel naţional, fără a slăbi rolul acestor politici esenţiale. Este vorba despre o adaptare comună la noile priorităţi – inclusiv securitatea -, în care implicarea autorităţilor naţionale va fi esenţială pentru a răspunde cât mai eficient nevoilor reale ale cetăţenilor şi ale regiunilor”, a declarat Roxana Chiriac, susține comunicatul AAC.
Alianța pentru Agricultură și Cooperare reunește patru dintre cele mai importante organizații ale fermierilor români: Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV), Federația PRO AGRO și Asociația Forța Fermierilor (AFF). Alianța face parte din COPA-COGECA, cea mai importantă structură a fermierilor și a cooperativelor agricole din Uniunea Europeană.