Termenul de depunere a cererilor pentru subvențiile 2025 va fi prelungit cu 2 săptămâni, ceea ce va permite fermierilor să acceadă la bani fără penalități. Regula spune că cererile trebuie depuse până la sfârșitul lunii mai, după care urmează o perioadă în care cererile vor înregistra penalități. Se pare că, în ultimii ani, derogarea de la acest termen a devenit regulă. Pentru acest an, autoritățile au dat vina, în principal, pe licitațiile pentru pășuni, care nu s-au terminat încă.
Ministerul Agriculturii a pus în dezbatere publică un proiect de ordin privind cererile de plată pentru subvențiile 2025. „În anul 2025, cererile de plată se depun în perioada 3 martie – 13 iunie. Data limită este 13 iunie 2025 inclusiv”, se arată în proiectul de ordin. Totodată, proiectul aduce precizarea că modificările cererilor de plată se depun cel mai târziu tot până la data limită nou stabilită, cu expecțiile deja stipulate în legislația specifică.
Legislația prevede ca termen de depunere a cererilor pentru plata unică sfârșitul lunii mai. Potrivit Referatului de aprobare a ordinului de modificare, după ce legislația aplicabilă Planului strategic PAC 2023-2027 a fost promovată, Ministerul Agriculturii a fost semnat „că există situații, independente de voința potențialilor solicitanți, care pot afecta procesul de depunere a cererilor de plată de către unii fermieri. Aceste situații sunt generate de faptul că în prezent unele primării sunt în plin proces de derulare a procedurilor legale de închiriere a suprafețelor de pășuni comunale și pășuni alpine (atribuire directă sau licitație publică, după caz), proceduri care se vor finaliza după data de 30 mai 2025”, arată documentul.
„Acest aspect arată că termenul limită necesită prelungire, astfel încât să se asigure un tratament egal tuturor fermierilor, inclusiv celor aflați în situația de fapt prezentată mai sus și să nu se afecteze dreptul fermierilor de a depune cereri de plată”, susține Referatul.
„ De asemenea, în cadrul actului normativ, au fost constatate unele prevederi al căror conținut poate crea confuzie, cu privire la modul și datele limită în care pot fi efectuate modificări ale cererilor de plată”, completează Referatul.