Acasă Analize „Rabla pentru Tractoare” cu final așteptat – s-a blocat

„Rabla pentru Tractoare” cu final așteptat – s-a blocat

de L M

Nimic nou că Administrația Fondului pentru Mediu a anulat înscrierile în programul „Rabla pentru Tractoare”. De fapt, publicația noastră a atras atenția asupra „tradiției” AFM de a începe programele prost. Acum a invocat numărul mare de cereri venite, ceea ce ar fi blocat sistemul. Ca să mai „dreagă busuiocul”, Administrația aruncă pe piață și posibitatea unui atac cibernetic, adică sunt alții de vină, nu AFM care nu este în stare să facă ceva bine de la început. Și AFM trebuia să se aștepte la o avalanșă de cereri, din moment ce chiar ministrul a sesizat organele de urmărire penală pentru aranjamente care ar fi pus „mai în față” pe liste unii potențiali beneficiari, ca să fie cât de cât siguri că primesc banii. Reluarea programului va fi dificilă, pentru că cel puțin 2 documente, certificatele fiscale, au toate șansele să expire până atunci. Iar ecourile problemelor de același fel la programul „Casa Verde Fotovoltaice” nu s-au stins nici acum.

Administrația Fondului pentru Mediu anunță anularea sesiunii de înscriere în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului național de tractoare și mașini agricole autopropulsate, destinat producătorilor agricoli – persoane fizice, se arată într-un comunicat de presă al AFM.

„Având în vedere problemele tehnice apărute în cadrul sesiunii de depunere a cererilor de finanțare pentru Programul Rabla pentru Tractoare, care a debutat astăzi la ora 10:00, generate de suprasolicitarea aplicației informatice, am decis anularea acestei sesiuni. Deși aplicația a permis înregistrarea cererilor într-un interval extrem de scurt, pe parcursul procesului de înscriere au fost înregistrate sincope și blocaje care au afectat funcționarea optimă. În acest context, pentru a asigura corectitudinea și echitatea accesului la finanțare, AFM va relua sesiunea de depunere la o dată ce va fi comunicată ulterior”, a declarat Florin Bănică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu.

Potrivit documentului, decizia de a anula înscrierile a fost determinată de un trafic extrem de ridicat înregistrat pe platforma informatică aferentă Programului Rabla pentru Tractoare, fapt ce a condus la funcționarea cu sincope a aplicației.

„În prezent, se desfășoară o analiză tehnică detaliată pentru identificarea cauzelor care au dus la blocarea sistemului, nefiind exclusă posibilitatea existenței unui atac cibernetic”, a ținut să atragă atenția comunicatul.

Înscrierile vor fi reluate după efectuarea verificărilor și rezolvarea deficiențelor aplicației informatice, la o dată care va fi stabilită și comunicată ulterior. „Ne cerem scuze pentru disfuncționalitățile apărute și vă asigurăm că vom depune toate eforturile pentru reluarea programului”, încheie AFM.

Autorități depășite

Culmea este că AFM a dat asigurări că lucrurile vor merge ușor, cea mai mare neliniște a oficialilor Administrației fiind capacitatea beneficiarilor de a accesa programul informatic. AFM a elaborat instrucțiuni pe înțelesul tuturor, a făcut și filmuleț demonstrativ. Nici vorbă că softul nu ar fi în stare să suporte numărul mare de accesări.

„Ne-am asigurat că aplicația informatică pusă la dispoziție pentru Programul Rabla pentru Tractoare este ușor de utilizat, intuitivă și accesibilă tuturor fermierilor eligibili. Încurajăm toți producătorii agricoli interesați să se înscrie și să beneficieze de sprijinul oferit prin acest program național esențial”, a declarat președintele Administrației Fondului pentru Mediu la sfârșitul săptămânii trecute.

De fapt, și ministrul Mediului s-a implicat în derularea programului. „Am promis corectitudine şi transparenţă şi din acest motiv semnez plângerea penală pe care o voi adresa procurorului şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti împotriva celor care încearcă să înşele potenţialii beneficiari promiţându-le că îi pot băga în faţa celorlalţi aplicanţi de bună credinţă”, anunţa, săptămâna trecută, ministrul Mediului, Mircea Fechet, pe pagina sa de Facebook. Iar dacă se cerea bani pentru o înscriere mai „în față”, înseamnă că cererea de finanțare se anunța extrem de mare.

Deja-vu la anulare

Situația este absolut jenantă pentru AFM, care are un istoric bogat în gafele produse la programele anunțate. Cea mai mare problemă, care a generat un val uriaș de proteste, dar care a fost ignorat de autorități, a apărut la înregistrările în programul „Casa Verde Fotovoltaice”, prima ediție, din 2019. Atunci, AFM a suspendat înscrierea în program, considerând că a fost fraudat procesul; fuseseră depuse prea multe dosare într-un timp foarte scurt. Rezultatul verificărilor făcute au arătat că nimeni nu a încălcat legea, chiar dacă unele mari firme au apelat la softuri care să depună repede dosarele.

Urmarea a fost cea mai dură. Un comunicat de presă al AFM anunța că procesul va fi reluat cu certificatele fiscale valabile la început, dar expirate între timp. Iar lumea a crezut ce a spus AFM. Și tot AFM a ajuns la concluzia că nu se poate așa ceva, pentru că se încalcă niște legi. Rezultatul a fost că aproape jumătate dintre beneficiarii care au luat în calcul comunicarea AFM au pierdut finanțarea din această cauză.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

1 comentariu

Sorin 16 mai 2025 - 5:36 am

Eu nu înţeleg de ce se insistă atât cu aceste programe de tip Rabla. Singurii care beneficiază sunt dealerii de autovehicule, care pot mări preţul de vânzare cu exact valoarea ecotichetului promis de AFM. Clientul se bucură de finanţare, în timp ce profitul dealerilor creşte. Germania a oprit astfel de programe şi bine a făcut. Atunci când se vor opri şi la noi programele de tip Rabla, preţurile autovehiculelor noi vor scădea (prin scăderea cererii).

Răspunde