Acasă Stiri economiceBanci & Asigurari Avertisment dur al crescătorilor de animale pentru autorități

Avertisment dur al crescătorilor de animale pentru autorități

de L M

România este amenințată de cele mai grave boli contagioase la animale, dar autoritățile nu fac nimic ca să țină boala la graniță, au atras atenția reprezentanții mai multor organizații de fermieri. Ei vor ca autoritățile să interzică importul de lapte și carne din Ungaria și Slovacia, unde evoluează focare de febră aftoasă, boală extrem de contagioasă și cu consecințe economice dezastruoase pentru sectorul zootehnic. Crescătorii de animale au dat ca exemplu negativ modul în care autoritatea veterinară a acționat în cazul pestei porcine africane. De aceea, ei au ajuns în situația de a cere demiterea președintelui ANSVSA.

„Dacă vom avea 15% dintre animalele care sunt în momentul de faţă în fermele noastre omorâte, pierderile vor depăşi un miliard de euro”, a declarat marţi, într-o conferință de presă, directorul executiv al Asociaţiei Crescătorilor de Vaci Holstein.ro, Ionuţ Lupu, informează Agerpres.

„E un semnal de alarmă. Suntem într-un moment de răscruce. Avem regulamente europene, avem legislaţie naţională, însă toate acestea au fost perfecte până în momentul în care au apărut primele focare de febră aftoasă şi a început acest virus să genereze pierderi. Suntem, practic, la 3-4 săptămâni de la începerea focarelor în Ungaria şi Slovacia. Vedem că numărul animalelor omorâte se apropie de 15.000. Vorbim de rumegătoarele mari, animalele care sunt cele mai sensibile la virusul febrei aftoase, iar odată cu intrarea acestui virus în România pierderile vor depăşi un miliard de euro. Haideţi să nu trecem cu vederea faptul că, în momentul de faţă, balanţa comercială a României pentru lapte şi produse lactate depăşeşte un miliard de euro”, a spus Lupu.

Potrivit acestuia, fermierii cer autorităţilor oprirea importurilor de lapte din ţările afectate de virusul febrei aftoase. „Suntem într-un punct în care este nevoie de a strânge rândurile, fie că vorbim de autorităţi, fie că vorbim de fermieri, astfel încât la nivelul graniţelor să se poată realiza un filtru foarte serios, o afluire a traficului către puncte de trecere a frontierei în care să se poată face dezinfecţia într-un mod riguros. Noi am solicitat şi vom solicita extrem de dur faptul că avem nevoie ca tot laptele materie primă, care până acum a fost încărcat din fermele din Ungaria, tot acest import să fie oprit”, a susţinut el.

Mai mul, Ionuț Lupu a făcut apel la autorităţile competente să rezerve vaccin, întrucât este nevoie de un număr mare de doze, având în vedere efectivul de animale al României.

Déjà-vu

La rândul său, vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Sorin Lupaşcu, a subliniat că situaţia de acum a României este similară cu cea dinaintea izbucnirii cazurilor de pestă porcină africană, când autorităţile române nu au făcut nimic pentru prevenirea sau limitarea bolii.

„Există un mare paralelism care se vede între pesta porcină africană şi febra aftoasă. Pentru noi este o chestie de deja-vu. Sunt trei luni mâine de la apariţia primului focar de febră aftoasă din Europa, în Germania. Noi am început cu mai bine de 10 ani în urmă să atragem atenţia autorităţilor că pesta porcină africană se apropie de România: este la 2000 de km, este la 500 de km, este la frontiera cu Moldova, este la nord de deltă…Ce a urmat, ştiţi. Măsuri niciuna şi aşa a început”, a spus Lupașcu.

„Acum avem 3 luni de când a apărut boala în Europa. E adevărat, doar săptămâni de când a început să se apropie. Avem, însă, aproape două luni de când cerem şi încercăm să determinăm responsabilii să ia măsuri împotriva acestei boli, aşa se face că suntem aici, pentru a trage un semnal de alarmă ca să nu se mai întâmple ceea ce s-a întâmplat. Spre deosebire de pesta porcină africană, febra aftoasă are un mecanism de răspândire mult mai nenorocit, afectează mai multe specii, toate biungulatele. Noi trăim într-o ţară în care laolaltă, în comunităţi săteşti, există oi, capre, vaci, porci. Toate aceste animale sunt afectate de această boală, iar intrarea bolii în România este o catastrofă inimaginabilă”, a avertizat acesta.

Pare conspirație

La rândul său, vicepreşedintele organizaţiei Holstein.ro, Şerban Nicuşor, la rândul lui fermier, consideră că „nu este întâmplător ceea ce se întâmplă”, în condiţiile în care s-a tot spus că România trebuie să fi o piaţă de desfacere.

„De mult s-a spus că România trebuie să fie o piaţă de desfacere. Probabil că mai avem câte ceva de lichidat. (…) Eu consider, fără să am dovadă, că nu este întâmplător ce se întâmplă. A apărut într-o fermă de bivoliţe din Germania, după care Germania s-a închis şi nu mai are probleme, şi s-a venit în Europa de Est – Ungaria şi Slovacia. Primul lucru care mi-a dat de gândit este faptul că se merge pe ferme mari, de la 600 de capete până la 1.400 de capete şi chiar la 2.300 de capete. Nu se discută de fermele mici, care nu ridică probleme. Acolo faci o groapă, ai îngropat 10 bovine. E vorba de fermele mari şi e vorba – părerea mea – de a lichida o mare parte. Repet, n-am dovadă, dar în mintea mea este acest lucru”, a afirmat Şerban Nicuşor.

În opinia acestuia, primul lucru rapid care trebuie făcut pentru a opri pătrunderea virusului în ţara noastră este stoparea importurilor de lapte şi carne de vacă, porc şi oaie. Şerban Nicuşor a avertizat că în cazul în care febra aftoasă va ajunge în România, aceasta nu va putea fi stăpânită şi vom pierde cel puţin jumătate din efectivul de animale. Şi acesta a susţinut că singura modalitate în care putem să nu fim afectaţi este vaccinarea animalelor.

Totodată, Şerban Nicuşor a subliniat că autorităţile române implicate trebuie acţionate în instanţă dacă nu iau măsuri şi virusul febrei aftoase ajunge în fermele noastre.

„Aş vrea să constituim prin mediul avocăţesc o societate prin care să fie răspunzători factorii de decizie – Ministerul Agriculturii, ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor), care este cel mai slab. Pe parcursul anilor a ajuns de la slab la mai slab pentru că eliminăm factorii profesionişti şi punem peste tot factori politici. Factorul politic este slab pregătit, nu se pricepe să fie în toate sectoarele de activitate, dar în toate sectoarele de activitate găsim factorul politic. Trebuie să ştie că îi vom chema în instanţe şi, dacă instanţele româneşti nu îi vor pedepsi, ne vom duce la forurile europene sau la cele mai înalte foruri din toată lumea asta. Nu se poate! De ce nu ne ascultă, de ce nu vor să înţeleagă că trebuie oprit importul? Primul lucru: să nu mai vină nimic din Ungaria, din cele două ţări care sunt infectate, unde se dezvoltă virusul. Trebuie obligatoriu să îi facem răspunzători, să fie traşi la răspundere penal, material şi sub toate formele sub care pot să fie. Nu mai putem să tolerăm!”, a punctat Șerban Nicușor.

Demisie cerută

Cel mai dur mesaj a venit din partea preşedintelui Federaţiei Naţionale Pro Agro, Ionel Arion, care i-a cerut, marţi, premierului Marcel Ciolacu să îl demită pe preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Alexandru Bociu, din cauza proastei gestionări a domeniului.

„Aş propune premierului să-l demită pe domnul Bociu şi să dea concurs naţional, eventual cu participarea presei, schimbăm legislaţia în România, să punem cu adevărat un profesionist competent acolo. Nu ştiu care va fi el, nici nu ne interesează cine va fi el, numai să facă lucrul acesta, să meargă autoritatea. Premierul are responsabilitatea pentru că ANSVSA este în subordinea Secretariatului General al Guvernului, este direct sub prim-ministrul României. Ori, niciun prim-ministru al României până azi, din ultimii şapte-opt ani, nu a intrat peste această autoritate să facă o curăţenie. Dacă ANSVSA se însănătoşeşte, ferma din România se însănătoşeşte”, a susținut Ionel Arion.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.