Și în acest an, Ministerul Agriculturii va subvenționa crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița. Bugetul alocat va crește cu 50%, adică va ajunge la 1,5 milioane de lei, valoarea subvenției pentru fiecare scoafă de reproducție fiind stabilită la 2.300 de lei. De această subvenție vor beneficia doar crescătorii de animale autorizați, organizați din punct de vedere veterinar și fiscal. De remarcat, Nota de fundamentare a proiectului de HG susține că producția internă de carne de porc asigură 45% din consum, față de 20% cât s-a vehiculat până acum.
Ministerul Agriculturii a pus în dezbatere publică proiectul de HG privind aprobarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa pentru anul 2025.
„Schema de ajutor de minimis are ca obiectiv încurajarea crescătorilor de animale de reproducție din rasele Bazna și/sau Mangalița, în vederea creșterii numărului de animale de reproducție deținute și creșterii numărului de produși obținuți de la acestea, cu scopul creșterii efectivelor de porci din rasele Bazna și Mangalița”, se arată în Nota de fundamentare. Această schemă de minimis a fost promovată cu scopul de prezerva „un valoros patrimoniu genetic reprezentat de rasele de porci Bazna și Mangalița, care se pretează la creștere extensivă și care pot asigura materia primă pentru produsele ecologice și tradiționale. Pe de altă parte, preferințele consumatorilor români pentru produsele ecologice și tradiționale sunt într-o continuă creștere”, precizează Nota.
Cea mai interesantă informație se referă la asigurarea consumului de carne de porc în România. Potrivit Notei de fundamentare, „în prezent, acoperirea consumului de carne de porc din producția internă este de 45 %, România fiind dependentă de importuri în proporție de peste 50 %”. Până acum, toate autoritățile au susținut că producția internă asigură doar 20% din consum.
În acest an, schema de minimis prevede acordarea unui sprijin de 2.300 lei/scroafă/an cu condiția comercializării a unui număr de minim 4 produși/an/scroafă, la o greutate de minim 8 kg/cap, cu condiția îndeplinirii condițiilor de eligibilitate prevăzute în proiect. Bugetul alocat în 2025 pentru această schemă este de 1,5 milioane de lei, față de un milion anul trecut.
Cererea de înscriere în Program se depune începând cu ziua următoare intrării în vigoare a prezentei hotărâri, până la data de 31 iulie 2025, inclusiv. În data de 11 august 2025, direcțiile agricole județene publică pe pagina de internet a instituției Notificarea cuprinzând beneficiarii sprijinului financiar aferent schemei de ajutor de minimis și sumele solicitate de către aceștia. Verificările trebuie făcute până la data de 28 noiembrie 2025.
Sumele solicitate de către beneficiari pentru scroafele de reproducţie din rasele Bazna sau Mangaliţa și înscrise în cerere împreună cu valoarea cumulată a ajutoarelor de minimis acordate pe perioada ultimilor 3 ani, începând cu anul 2022 până la data acordării prezentului ajutor de minimis, nu trebuie să depășească 50.000 euro.
Ca și în anii trecuți, pot accesa schema de minimis crescători care sunt autorizați din punct de vedere fiscal și sanitar-veterinar. Proiectul de HG mai prevede o serie de condiții pe care beneficiarii trebuie să le îndeplinească.
Conform datelor furnizate de Agenția Națională pentru Zootehnie, la această dată, în Registrul genealogic al rasei sunt înscrise 2.225 capete scroafe din rasele Bazna și Mangalița. Dintre acestea, 1.097 capete scroafe sunt deținute de persoane juridice, II, IF, PFA, societăţi agricole constituite potrivit prevederilor Legii nr. 36/1991, iar 1.128 capete scroafe sunt deținute de persoane fizice, acestea din urmă neputând intra în schema de minimis.
În aceste condiții, vor putea intra în schema de subvenționare doar 652 de scroafe din cele 1.097 posibil eligibile. „Apreciem că suma totală necesară sprijinirii crescătorilor de suine din rasele Bazna și Mangalița se încadrează în prevederile bugetare alocate cu această destinație”, completează Nota de fundamentare. Proiectul de HG nu prevede cum s erezolvă problema în cazul în care valoarea subvențiilor cerute depășește bugetul alocat.