Acasă Stiri economiceBanci & Asigurari Primă de 640 de euro/ha pentru împădurirea terenurilor agricole și degradate

Primă de 640 de euro/ha pentru împădurirea terenurilor agricole și degradate

de L M

Guvernul plusează și ridică subvenția pentru împădurirea terenurilor agricole, degradate, la 640 de euro/ha și pe an, timp de 20 de ani. Până acum, apetitul pentru astfel de activități a fost destul de slab, spre deloc, pentru că fermierii nu au considerat destul de atractiv să renunțe la pământ, pentru că pierde subvenția de la Uniunea Europeaă, dar și din bugetul de stat. România și-a asumat, prin PNRR, să crească suprafața împădurită a țării, dar, cel mai mare impediment s-a dovedit, din nou, asigurarea terenului. Poate că, acum, suma de 640 de euro/ha o să-i determine pe fermieri să împădurească terenurile.

Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică proiectul de OUG prin care se modifică OUG nr. 35/2022 pentru aprobarea măsurilor necesare realizării campaniei naționale de împădurire și reîmpădurire prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență. Modificarea se referă doar la valoarea primei de sechestare de carbon, care ar urma să crească de la 456 euro/ha și pe an, la 640 de euro/ha și pe an, timp de 20 de ani. Valoarea este stabilită în funcție de cursul Băncii Naționale a României la data de 1 ianuarie a anului în care se acordă, „în baza unui raport care să confirme existența plantației realizate, întocmit de către Garda Forestieră competentă teritorial”, se arată în proiect.

Executivul consideră că, prin creșterea subvențiilor, se va impulsiona împădurirea și reîmpădurirea unor terenuri. Prin PNRR, România și-a asumat împădurirea a 27.760 ha, până la sfârșitul anului 2026.

„Extinderea suprafețelor acoperite cu vegetație forestieră se realizează prin lucrări de împădurire a terenurilor din afara fondului forestier național și a terenurilor cu destinație agricolă, în vederea îmbunătățirii condițiilor de mediu și a optimizării peisajului, a asigurării și creșterii recoltelor agricole, a prevenirii și combaterii eroziunii solului, a protejării căilor de comunicație, a digurilor și a malurilor, a localităților și a obiectivelor economice, sociale și strategice, urmărindu-se împădurirea unor terenuri cu altă destinație decât cea silvică”, se arată în Nota de fundamentare.

În perioada 1990–2020 s-au realizat lucrări de împăduriri la nivel naţional pe suprafața de 387.000 ha, din care, în vederea creșterii suprafeţelor de pădure s-au realizat 47.000 ha împăduriri pe terenuri degradate și perdele forestiere de protecție. „În ultimii ani suprafețele de terenuri agricole degradate împădurite au scăzut constant, de la 2.355 hectare în anul 2014 la mai puțin de 200 hectare în anul 2020”, precizează Nota.

Explicația pentru această decizie este clară. „Creşterea suprafeţelor ocupate cu vegetaţie forestieră este necesară în principal, pentru reabilitarea unor zone puternic afectate de fenomenele de eroziune de suprafață și eoliană, ca urmare a restrângerii sub limitele acceptabile a suprafeţei ocupate de vegetaţie forestieră”, a atras atenția documentul. Totodată, terenurile forestiere contribuie la diminuarea efectului schimbărilor climatice, „dar şi la adaptarea la acestea, prin sporirea stocării carbonului pe termen lung în structuri forestiere şi echilibrarea bilanţului naţional al emisiilor de gaze cu efect de seră”, se spune în document.

„Ritmul scăzut de împădurire a terenurilor din afara fondului forestier național, respectiv mai puțin de 200 ha în anul 2020 și necesitatea creșterii suprafețelor acoperite cu vegetație forestieră în vederea realizării obiectivelor din Planul național de redresare și reziliență, ne determină să realizăm intervenții legislative care să simplifice procedurile de împădurire a terenurilor din afara fondului forestier național în scopul creșterii suprafețelor acoperite cu vegetație forestieră”, arată Nota.

„Pentru persoanele fizice și juridice, precum și pentru unitățile administrativ – teritoriale pe ale căror terenuri agricole și terenuri degradate se realizează împăduriri, se acordă o primă anuală suplimentară, denumită primă de sechestrare forestieră, pentru o perioadă de 20 de ani, care reprezintă valoarea carbonului stocat în biomasă de către o plantație forestieră de la plantare și până la vârsta de 20 de ani”, susține Nota de fundamentare. Pentru fundamentarea stocurilor de carbon în biomasa terenurilor împădurite sau reîmpădurite, au fost analizate date disponibile privind acumularea de biomasă și sechestrarea carbonului din 4 surse. Prima de sechestrare, de 640 de euro/ha și pe an, a fost calculată ca medie a valorilor anuale stabilite prin cele patru metode folosite.

Această primă se acordă în ultimul trimestru al fiecărui an, începând din anul înființării plantației, în baza unui raport de recepționare a lucrărilor, aferent împăduririi și reîmpăduririi, care să confirme existența plantației, întocmit de către Garda Forestieră competentă teritorial. „În cazul în care în perioada de 20 ani, în care deținătorul plantației realizate are dreptul să primească prima de sechestrare, plantația este distrusă din vina deținătorului, acesta nu mai primește prima de sechestrare forestieră”, arată Nota de fundamentare.

Documentul atrage atenția că „proiectul de act normativ va conduce la sporirea capacităţii de utilizare a terenurilor agricole devenite neproductive din punct de vedere agricol și asigurarea de bunuri şi servicii specifice pădurii, comunităţilor locale, în baza rolului multifuncţional al pădurilor”.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.