Autoritățile sanitare veterinare vor să treacă la măsuri radicale și să combată pesta rumegătoarelor mici cu vaccinuri, dar numai după ce se consultă cu toți cei care activează în acest domeniu, de la ciobani, la exportatori. Pentru aceasta, este nevoie de aprobarea Comisiei Europene. Între timp, a fost reluat exportul de oi și capre în Regatul Arabiei Saudite. Evenimentul este foarte important, în condițiile în care, anul trecut, sectorul ovin din România a fost zguduit de evoluția pestei rumegătoarelor mici, cu impact economic negativ major asupra acestui domeniu.
Conducerea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în frunte cu președintele Autorității, Alexandru Bociu, s-a întâlnit astăzi cu reprezentanți ai asociațiilor crescătorilor de ovine și caprine, ai centrelor de colectare, exportatorilor și fermierilor. „Discuțiile, care au avut loc la sediul ANSVSA, au avut ca temă principală oportunitatea vaccinării ovinelor contra Pestei Rumegătoarelor Mici (PRM), o măsură esențială în protejarea sănătății animalelor și susținerea sectorului agricol românesc”, se arată într-un comunicat de presă al ANSVSA.
Potrivit documentului, întâlnirea a fost organizată la inițiativa fermierilor în urma discuțiilor de săptămâna trecută între aceștia și Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, și a avut scopul de a analiza pașii necesari pentru a implementa un plan eficient de vaccinare.
Principalul punct asupra căruia au căzut de acord se referă la autorizarea vaccinului contra PRM, „considerat un pas esențial în prevenirea răspândirii bolii”, susține comunicatul. Pentru aceasta, este necesară obținerea aprobării Comisiei Europene pentru utilizarea unui vaccin contra Pestei Rumegătoarelor Mici. În acest sens, s-a convenit constituirea unui grup de lucru format din specialiști ANSVSA și reprezentanți ai asociațiilor crescătorilor de ovine și caprine. Grupul va organiza întâlniri trimestriale pentru a monitoriza evoluția vaccinării și pentru a lua măsuri rapide în funcție de nevoile fermierilor și ori de câte ori situația operativă o va impune.
Totodată, s-a subliniat importanța elaborării unei strategii naționale de vaccinare contra PRM, care să fie supusă aprobării Comisiei Europene. Aceasta va contribui la asigurarea unei protecții adecvate a sectorului de creștere a animalelor.
„Prin aceste măsuri, ANSVSA continuă să își îndeplinească rolul de sprijin pentru fermierii români, oferindu-le soluții concrete pentru protejarea animalelor și pentru susținerea activităților economice din domeniul zootehnic”, precizează documentul.
„Această întâlnire subliniază angajamentul nostru continuu de a sprijini fermierii români și de a implementa măsuri eficiente care să contribuie la dezvoltarea unui sector agricol sustenabil și prosper. Lucrăm împreună cu toți factorii implicați pentru a găsi cele mai bune soluții și a proteja sănătatea animalelor din România”, a declarat Alexandru Bociu, președintele ANSVSA, completează comunicatul.
Liber la export în Arabia Saudită
Începând de astăzi, România a obținut oficial acordul pentru reluarea exportului de ovine și caprine către Regatul Arabiei Saudite, un pas semnificativ în dezvoltarea relațiilor comerciale bilaterale, anunți ANSVSA. „Această realizare a fost posibilă datorită negocierilor susținute de specialiștii Autorității, care au început încă din anul 2017, și marchează un progres important în consolidarea comerțului între cele două țări”, precizează comunicatul.
În luna ianuarie 2025, o delegație oficială din Regatul Arabiei Saudite a efectuat o vizită de lucru în România, cu scopul de a relua exportul de ovine și caprine. Vizita a avut loc în cadrul unui demers continuu de deschidere a piețelor externe, după ce comerțul fusese temporar suspendat din cauza focarelor de Pesta Rumegătoarelor Mici (PRM).
„Prin intermediul acțiunilor sale, ANSVSA creează noi oportunități pentru producătorii români, facilitând reluarea exporturilor către Regatul Arabiei Saudite. Această nouă realizare le oferă fermierilor posibilitatea de a valorifica animalele de calitate superioară pe această piață, generând beneficii semnificative pentru economia națională”, a declarat Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.
„Această redeschidere a pieței saudite este un semn clar al maturizării relațiilor economice dintre România și Arabia Saudită și deschide noi perspective pentru sectorul agricol românesc, în beneficiul fermierilor și al industriei de profil”, completează comunicatul.