Acasă Stiri economiceBanci & Asigurari 5 ani de Alianța pentru Agricultură și Cooperare

5 ani de Alianța pentru Agricultură și Cooperare

de L M

Alianța pentru Agricultură și Cooperare s-a implicat susținut anul trecut în modificarea unor reglementări la nivel comunitar, cu mare impact pentru fermierii români, au rămas și lucruri neterminate, dar rezultatul este unul pozitiv, a anunțat conducerea AAC la conferința ce a marcat 5 ani de activitate a Alianței. Pentru 2025, țintele sunt ambițioase și urmăresc ușurarea activității agricultorilor, în special prin modificări legislative. La conferința AAC, din 10 februarie 2025, a participat și secretarul general al Copa Cogeca, Elli Tsiforou, alături de ministrul Agriculturi și alți demnitari de rang înalt din România.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) s-a concentrat, anul trecut, pe modificări legislative care au impact asupra activității fermierilor. De fapt, în principal este vorba de legislație comunitară care contravine intereselor fermierilor români, și nu numai.

Prima pe lista acțiunilor AAC s-a referit la modificarea condiționalităților de agromediu și climă, a anunțat AAC. În 2024 au fost depuse eforturi pentru ca fermierii români să poată folosi în continuare semințe tratate cu substanțe pe bază de neonicotinoide, ce sunt interzise în Uniunea Europeană; în România, anual, se dau derogări care să permită folosirea acestor substanțe, pentru că nu există înlocuitori care să aibă rezultate similare. Și au fost peste 25 de întâlniri de lucru la nivel național și european, cu experți și fermieri în vederea argumentării documentelor de poziție privind susținerea plantelor produse prin noile tehnici genomice (NGT). Au mai fost consultări susținute pentru a argumenta documentele de poziție în legătură cu Regulamentul privind Refacerea Naturii.

Lista este foarte lungă și merge de la documente de poziție privind produsele de origine vegetală și produsele obținute în laborator și până la întâlniri și documente de poziție privind propunerea de restructurare a unor entități din subordinea Ministerului Agriculturii.

Capitolul nerealizări este destul de scurt, cu mare impact, dar care țin de politice promovate de statul român sau de organisme internaționale. AAC reclamă înlăturarea facilităților fiscale pentru angajații din agricultură până în 2028, precum și nereușita unei legi care să reglementeze durata minimă a arendei terenurilor. Fermierii vor „un instrument de management al riscului în agricultură; deși am solicitat periodic urgentarea prezentării unui produs de asigurare și în paralel am propus crearea unui instrument complex după modelul PAID de asigurare obligatorie a locuinței – Fondul Național de Gestionare Integrată a Riscurilor Catastrofice în Agricultură”, a anunțat AAC. Lista este completată și cu alte probleme ce au rămas nerezolvate, dar acestea sunt cele cu cel mai mare impact.

Obiective 2025

Pentru 2025, Alianța are obiective care vizează, în primul rând, stabilitatea și predictibilitatea financiară a fermierilor. AAC va milita pentru facilitarea accesului la finanțare pentru capital de lucru și investiții, implicit continuarea programului Creditul fermierului/Creditul agricol cu alocare de buget pentru 2025. Fermierii vor implementarea unui instrument de asigurare-creditare/garantare pentru protejarea împotriva riscurilor catastrofice. Ei vor ca, din anul agricol 2024-2025, să fie implementat un sistem de asigurare pentru seceta pedologică severă și arșița atmosferică pentru întreaga suprafață înregistrată la APIA 2025-2027, evaluată la 6,7 milioane ha.

AAC nu renunță la Legea arendei care să cuprindă contracte de arendare o perioadă minimă de 7 ani, dar cu asigurarea unui cadru echilibrat pentru cele două părți, arendaș și arendator. Legea este acum a doua oară în analiza Curții Constituționale. Fermierii cer creșterea duratei minime a contractelor de arendă ca să poată accesa fondurile de investiții din PNRR pentru înființarea și întreținerea de perdele agroforestiere/forestiere.

Obiectivele Alianței vizează și legislația comunitară, de la modificarea unor regulamente și până la păstrarea bugetului PAC post 2027 distinct, crescut până la 1% din PIB-ul UE. Interesant este faptul că AAC își propune ca obiectiv neratificarea acordului MERCOSUR de către instituțiile din România și europarlamentarii români; consideră că acest acord va afecta fermierii europeni.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare este formată din Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV), Federația PRO AGRO și Asociația Forța Fermierilor (AFF) și face parte din COPA-COGECA, cea mai importantă structură a fermierilor șia cooperativelor agricole din Uniunea Europeană.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.