Programul Rabla pentru tractoare nici nu a început bine, că urmează să fie modificat – se dublează fondul de subvenționare. Inițial, bugetul programului a fost de 500 milioane de lei, dar cererea mare din partea potențialilor beneficiari a făcut ca autoritățile să decidă un buget nou, de un miliard de lei. Programul este extrem de generos, având în vedere gradul de subvenționare, dar și pentru faptul că el se adresează exclusiv persoanelor fizice, care nu aveau acces la fonduri publice pentru achiziția de tractoare și alte mașini agricole. Totuși, programul ridică semne de întrebare privind fiscalizarea producției mult mai mari obține, pentru că, dacă este folosit un tractor, sunt cele mai mari șanse ca producția obținută să depășească necesarul de consum al familiei și restul să fie vândut. Iar comerțul trebuie impozitat.
Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică proiectul de act normativ prin care să fie aduse modificări HG nr. 589/2024 pentru aprobarea finanţării din Fondul pentru mediu a Programului de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate. „Se alocă din Fondul pentru mediu, sub formă de finanțare nerambursabilă, suma de 1.000.000 mii lei, pentru realizarea acțiunilor multianuale necesare implementării Programului de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate (…)”, se arată în proiectul de HG.
Mai exact, bugetul ce urmează să fie alocat programului se dublează, având în vedere că, inițial, se alocaseră 500 milioane de lei. Decizia este motivată de faptul că „o mare parte din echipamentele utilizate de fermieri sunt învechite și ineficiente, ceea ce afectează atât productivitatea agriculturii naționale, cât și sustenabilitatea acestui sector” și, în consecință, este necesară „îmbunătățirea urgentă a parcului de utilaje agricole”, se precizează în Nota de fundamentare.
În plus, „ la momentul elaborării proiectului de hotărâre a Guvernului, devenită după adoptare, HG nr. 589/2024, nu au fost cunoscute elemente precum solicitanții elgibili, tipul acestora (persoane fizice sau persoane juridice), intensitatea finanțării, precum și numărul estimat al potențialilor beneficiari”, mai arată Nota. În urma dezbaterii proiectului HG nr. 589/2024, s-a constatat interesul foarte mare din partea potențialilor beneficiari pentru acest program, susține Nota de fundamentare.
Programul este unul binevenit pentru producătorii agricoli, strict numai persoane fizice, mai ales prin prisma procentului de subvenționare din partea statului: 80% pentru tinerii fermieri și 65% pentru restul. Valoarea de achiziţie a tractorului/maşinii agricole autopropulsate, inclusiv accesoriile agricole aferente, nu trebuie să depăşească echivalentul în lei al valorii de 55.000 euro, cu TVA inclusă, impune Ghidul de finanțare.