Importanța Autorității Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a crescut semnificativ în cei 20 de ani existență, având în vedere provocările care s-au manifestat de-a lungul timpului. Pe lângă activitatea de bază, care ține de siguranța alimentară, Autoritatea s-a implicat în susținerea mediului economic, derulând acțiuni ce vizează deschiderea de noi de desfacere pentru produsele românești. Mai toți șefii Autorității din ultimii ani, alături de reprezentanții celor mai importante entități de stat și private au marcat 20 de ani existență a ANSVSA.
„Viziunea mea, în calitate de preşedinte al Autorităţii, a fost să transform instituţia într-un pilon esenţial al securităţii alimentare şi al competitivităţii economice a României pe pieţele internaţionale. Mi-am propus să întăresc capacitatea ANSVSA de a reglementa şi coordona eficient toate activităţile din lanţul alimentar, de la producţia materiilor prime până la consumator, asigurându-ne că produsele româneşti respectă cele mai înalte standarde de calitate şi siguranţă”, a declarat joi, la Palatul Parlamentului, Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.
„Printre acţiunile strategice prioritare pe care le-am întreprins se numără extinderea accesului pe pieţe externe şi crearea de oportunităţi pentru producătorii locali. Am pus accentul pe deschiderea de noi pieţe de desfacere şi pe creşterea competitivităţii companiilor româneşti, înţelegând că dezvoltarea României în plan extern este condiţionată de capacitatea noastră de a exporta produse conforme cu cerinţele internaţionale”, a spus Alexandru Bociu. El s-a referit la deschiderea unor noi pieţe externe, precum Maroc, Algeria, Turcia, Qatar, Azerbaidjan, Capul Verde, Kenya, China, Indonezia, Emiratele Arabe Unite, Israel şi SUA.
Potrivit lui Bociu, următorul pas este digitalizarea activității Autorității. Pentru aceasta, va fi derulat un proiect în valoare de 20 milioane de lei, fonduri europene.
În discursul său, șefului ANSVSA nu putea să nu pomenească despre crizele pe care Autoritatea a trebuit să le gestioneze. „Drumul nostru nu este, însă, lipsit de provocări. Într-un context în care subiectele legate de alimentaţie sunt adesea învăluite în controverse şi zgomot de fundal, comunicarea corectă şi eficientă devine nu doar o necesitate, ci o adevărată responsabilitate. Ea reflectă înţelegerea noastră profundă a rolului vital pe care îl jucăm, fiind conştienţi de imensa responsabilitate care ne revine, nu doar pentru sănătatea publică, cât şi pentru consolidarea încrederii cetăţenilor în siguranţa alimentelor pe care le consumă”, a ținut să precizeze Bociu.
„Vă asigur că, respectând cadrul legal, vom oferi, la rândul nostru, sprijinul necesar pentru a atinge un ţel comun: protejarea sănătăţii şi a intereselor cetăţenilor”, a completat şeful ANSVSA.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a fost înființată în baza Legii nr. 215/2004 privind organizarea activităţii veterinare. Autoritatea, care, inițial, a fost agenție, s-a înființat la recomandarea Uniunii Europene.