DN AGRAR Group (simbol BVB: DN), cea mai mare fermă zootehnică integrată din România și lider în producţia de lapte de vacă, anunță demararea activităților operaționale la fabrica de compost din cadrul fermei DN AGRAR Apold, în urma finalizării primei unități automate de compostare a gunoiului de grajd și a instalației de producere a îngrășămintelor organice. În ultimii 2 ani, compania a desfășurat un studiu de fezabilitate și a construit unitatea pentru a dezvolta un sistem integrat de gestionare a deșeurilor organice.
Noua unitate va transforma anual 21.000 de tone de gunoi de grajd în peste 7.000 de tone de îngrășământ organic. Investiția totală în fabrica de compost este de aproximativ 1,8 milioane de euro.
„DN AGRAR marchează un nou pas către consolidarea modelului economic circular la nivelul Grupului prin implementarea primei unități automate de compostare a gunoiului de grajd, la ferma din Apold. În paralel cu începerea operațiunilor, am inițat procesul de obținere a certificării voluntare de carbon pentru compostul produs, iar până la sfârșitul anului 2026 estimăm să obținem primele credite de carbon. Proiectul integrat dezvoltat în jurul fabricii de compost va aduce beneficii economice semnificative, inclusiv venituri suplimentare din vânzarea compostului și din creditele de carbon obținute prin reducerea emisiilor de metan”, spune Peter de Boer, membru CA & director Strategie și IR, DN AGRAR Group.
Proiectul fabricii de compost abordează două provocări majore: gestionarea eficientă a gunoiului de grajd și îmbunătățirea fertilității solului, contribuind totodată la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Obiectivul DN AGRAR pentru fabrica de compost este de a utiliza îngrășămintele organice produse atât pentru nevoile interne ale Grupului, cât și pentru vânzarea externă. Procesul de certificare a îngrășămintelor organice durează, în general, între 3 și 6 luni. Odată finalizată certificarea, DN AGRAR estimează o creștere a veniturilor, având în vedere că prețul de piață pentru o tonă de îngrășământ organic ambalat în saci mari este în prezent cuprins între 230 și 300 de euro.
În 2025, o parte semnificativă din îngrășământul produs va fi utilizat în cadrul Grupului pentru a testa și optimiza produsul în vederea certificării ca îngrășământ organic. Valorificarea gunoiului de grajd prin producerea de compost va aduce eficiență operațională, reducând considerabil costurile asociate transportului și gestionării deșeurilor. Pe lângă avantajele economice, producția de compost va contribui la îmbunătățirea fertilității solului și la reducerea utilizării îngrășămintelor chimice, susținând astfel o agricultură mai sustenabilă.
Între timp, ca parte a strategiei de sustenabilitate a DN AGRAR și de recunoaștere a eforturilor de reducere a emisiilor de carbon, compania a început procesul de obținere a certificatelor voluntare de carbon. Acest proiect, care necesită o investiție inițială de 180.000 de euro și un proces de doi ani, va permite DN AGRAR să obțină aproximativ 16.000 de certificate anual, confirmând încă o dată angajamentul companiei față de economia circulară și sustenabilitate.
DN AGRAR intenționează să extindă această linie de afaceri prin dezvoltarea unui canal de vânzări dedicat și avansarea procesului de certificare pentru a obține acreditarea internațională „Gold Standard” pentru creditele de carbon. Această certificare utilizează metode inovatoare pentru a cuantifica, certifica și maximiza impactul asupra securității climatice și dezvoltării durabile, conform standardelor „Gold Standard for the Global Goals”. Certificarea va fi valabilă timp de 5 ani.
Obiectivul DN AGRAR este să transforme compania într-un lider în agricultura sustenabilă, reducând semnificativ emisiile de carbon din activitățile curente. DN AGRAR a anunțat recent semnarea unui acord de cooperare pentru cea mai mare unitate de producție de biometan din România, cu o capacitate totală de până la 15 MW, și va furniza materiile prime pentru producția de biometan printr-un contract pe termen lung pentru a asigura sustenabilitatea proiectului, în timp ce BSOG Energy va dezvolta infrastructura necesară.
DN AGRAR Group este cel mai mare producător de lapte de vacă din România și unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața europeană. Compania a fost fondată în 2008 de Jan Gijsbertus de Boer și activează în centrul Transilvaniei, în județele Alba, Sibiu și Hunedoara. Principalele domenii de activitate ale DN AGRAR sunt zootehnie, producție agrícolă vegetală, prestări servicii agrícole, logistică, transport, turism și servicii de consultanță în afaceri și management. Grupul DN AGRAR include 11 companii, dintre care 4 ferme a căror activitate principală este creșterea vacilor de lapte (ferma Prodlact) și producția de lapte de vacă (fermele Cut, Lacto Agrar și Apold). Grupul DN AGRAR are aproximativ 300 de angajați, lucrează peste 7.000 de hectare de teren deținute și în arendă și deține peste 15.000 de animale, atât vaci de lapte, cât și tineret bovin.
Compania este listată pe Bursa de Valori București, piața AeRO, din februarie 2022, în urma încheierii cu succes a unui plasament privat de acțiuni în iulie 2021, prin care compania a atras 24,8 milioane lei de la investitori. Începând cu 19 septembrie 2022, acțiunile DN AGRAR sunt incluse în indicele BETAeRO al celor mai tranzacționate companii din Sistemul Multilateral de Tranzacționare SMT, iar, începând cu 1 martie 2024, acțiunile DN AGRAR fac parte și din indicii MSCI Frontier IMI și MSCI Romania IMI (Investable Market Indices), în categoria Small Cap.