Acasă Focus Agricol Ministrul Agriculturii, nemulțumit de Indagra

Ministrul Agriculturii, nemulțumit de Indagra

de A

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, spune că organizarea evenimentului Indagra este unul dezastruos, în condiţiile în care, la târg, nu se găsesc produse procesate în România şi nici nu pot fi degustate produse româneşti.

„Nu am vrut să vin la Indagra astăzi şi nici până duminică. Nu voiam să-mi fac prezenţa aici pentru că sunt foarte dezamăgit de organizarea acestui eveniment. Sunt dezamăgit de forma în care procesatorii şi fermierii noştri au acces la acest târg. Cum am intrat în curtea Romexpo, acum 7 ani, când eram director general la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, tot pavilionul din stânga era plin de producători şi de procesatori români. Să ajungi în târg la Indagra şi să nu poţi să deguşti o brânză, să nu găseşti un produs procesat în România, asta ne arată faptul că organizarea acestui eveniment – şi sub patronajul cui este acest eveniment – este unul dezastruos”, a subliniat Florin Barbu, la Indagra.

Ministrul Agriculturii a subliniat că evenimentul Indagra ar trebui preluat de Ministerul Agriculturii.

„Vă spun sincer, sunt foarte dezamăgit. Dacă voi mai fi ministru al Agriculturii, eu vă promit că Indagra se va schimba radical. În cazul în care nu îl vom prelua noi, ca minister al Agriculturii, acest târg, îl vom muta în altă parte”, a adăugat ministrul.

Indagra, cel mai mare târg din domeniul agriculturii, viticulturii, horticulturii şi zootehniei are loc în perioada 30 octombrie – 3 noiembrie, în pavilionul B2 al complexului Romexpo, în aceeaşi perioadă cu Indagra Food – Târg internaţional pentru industria alimentară , pavilion B1.

Acesta a mai spus că Ministerul Agriculturii va demara un referendum, astfel încât politica agricolă comună să rămână separată de celelalte fonduri europene, din 2027, pentru a elimina riscul ca banii alocaţi agriculturii din România să fie mai puţini, după schimbarea mediului politic.

„Nu doresc ca politică agricolă să fie la grămadă cu toate fondurile europene. De aceea, marţi sau miercuri vom avea o întâlnire cu formele asociative. Aşa cum am anunţat şi la COPA-COGECA, voi demara un referendum, astfel încât politica agricolă comună să rămână separată din 2027 de celelalte fonduri europene. (…) Pot veni alte personaje din mediul politic care să nu aloce aceeaşi bani agriculturii din România. Nu vrem să avem acest risc pentru fermierii români şi nu vreau să am acest risc pentru dumneavoastră, ca şi instituţii publice. Vorbim de APIA şi AFIR care au fonduri europene, instituţii puternice, unele dintre cele mai puternice din România în accesarea fondurilor europene. Nu voi accepta acest lucru ca Politica Agricolă Comună să fie la grămadă şi să nu fie separat”, a subliniat Florin Barbu.

Totodată, ministrul Agriculturii a menţionat că fermierii au nevoie de lichiditate în această perioadă pentru că a fost un extrem de greu, un an secetos. El a transmis că a fost demarată plata subvenţiilor la APIA şi AFIR.

Barbu a mai spus că, în perioada următoare, va lua o decizie şi din punct de vedere al salarizării în agricultură.

„Voi lua o decizie şi din punct de vedere al salarizării în agricultură. S-a făcut dreptate şi la APIA pentru alinierea salariilor din teritoriu cu central, dar sunt foarte multe lucruri de reglat la AFIR şi la angajaţii din Ministerul Agriculturii şi din toate subordonatele Ministerului Agriculturii”, a mai spus ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.