Acasă Focus Agricol Recolta de castane a Greciei va scădea la 15.000 de tone

Recolta de castane a Greciei va scădea la 15.000 de tone

de A

Se preconizează că recolta de castane din Grecia va scădea la aproximativ 15.000 de tone în 2024 din cauza vremii extreme, jumătate din media din ultimii cinci ani, potrivit lui George Nanos, profesor de pomologie la Universitatea din Thessalia.

Grecia își exportă majoritatea castanelor în Europa și în Balcani, unde sunt folosite în produse de cofetărie și gătit, scrie Ekathimerini.com.

În Grecia, unul dintre cei mai mari producători de castane din lume, fermierul Anestis Altinis caută nuci potrivite pentru a le recolta. Dar, după luni de căldură îngrozitoare și secetă, majoritatea castanelor nu s-au copt, o problemă întâlnită în satul său, unde se preconizează că producția va scădea cu 90%.

„Nu-mi amintesc să se fi întâmplat asta înainte. Am ajuns aproape la sfârșitul sezonului de recoltare și castanele rămân pe copaci”, a spus Altinis, un producător de castane din a treia generație din satul Kissos de pe Muntele Pilio din centrul Greciei.

Scăderea producției vine după cea mai caldă iarnă și vară înregistrată în Grecia și este cel mai recent semn al impactului schimbărilor climatice asupra culturilor din sudul Europei. Condițiile de secetă din Spania, Portugalia și Franța deja augur un rău pentru recoltele diferitelor culturi din acele țări.

Producătorii de castane din Tesalia, o regiune care reprezintă aproximativ un sfert din producția agricolă a Greciei, inclusiv castane, spun că în unele zone nu a mai plouat de 13 luni, după ce inundațiile din septembrie 2023 au decimat zona.

„Anul acesta, situația este tragică”, a spus Nanos. „Avem copaci morți sau foarte deteriorați, cu producție foarte mică.”

Și recoltele de cireșe, mere și nuci au fost afectate, au spus fermierii și oamenii de știință.

Situația e cu atât mai gravă pentru Grecia, cu cât produsele agricole reprezintă o cincime din exporturile sale totale și unde economia încă își revine după o criză a datoriilor de un deceniu.

Într-un raport recent, banca centrală a Greciei a spus că se așteaptă ca prețurile la recolte și fructe să crească în următorii ani din cauza schimbărilor climatice. Impactul financiar al schimbărilor climatice depășește 1% din producția economică anual în următorii ani, în creștere de la aproximativ 0,2%-0,3% în medie în ultimul deceniu.

Pentru fermierul Altinis, culesul castanelor cu bunicul i-a modelat copilaria si i-a pavat viitorul. El le-a cerut autorităților să sprijine fermierii cu irigarea, altfel unele zone riscă deșertificarea.

„Dacă satele nu produc castane, se vor micșora, muntele va fi pustiu”, a spus el.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.