Fermierii vor beneficia, în perioada următoare, de aproape 2,2 miliarde de lei, de la bugetul de stat. Sunt bani pentru despăgubirea agricultorilor afectați de secetă, dar și pentru rambursarea accizei la motorina folosită în domeniu. Sumele de despăgubire sunt calculate la 1.000 de lei/ha, ceea ce acoperă până la aproape 25% din cheltuielile făcute pentru culturile calamitate.
Guvernul a adoptat, în ședința sa din 9 octombrie 2024, o Hotărâre prin care sunt alocate 2 miliarde de lei din Fondul de rezervă bugetară pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Banii sunt destinați asigurării „fondurilor necesare schemei „Despăgubiri acordate producătorilor agricoli în caz de calamități naturale în agricultură”, ce va permite acordarea unui ajutor de stat fermierilor afectați de fenomenul de secetă atmosferică şi pedologică severă semnalată prin analize și informări lunare realizate de către Administrația Națională de Meteorologie, precum și de către Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești“ (ASAS) ca fenomen meteorologic nefavorabil asimilat unei calamități naturale, care necesită măsuri fezabile și urgente de sprijin al producătorilor agricoli”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii.
Grantul acordat prin actul normativ este de 1.000 lei/ha și reprezintă o valoare procentuală cuprinsă între 14,53% și 24,31% din „cheltuielile eligibile prevăzute în tehnologiile – cadru la culturi din recolta 2023-2024 și corespunde cerințelor pct. (357) și (358) din Orientările UE”, precizează comunicatul.
Beneficiarii schemei sunt producătorii agricoli care au înființat culturi agricole în toamna anului 2023 și/sau în primăvara anului 2024 ce dețin procese – verbale de constatare și evaluare a pagubelor pentru culturile/ suprafețele agricole care au fost calamitate de seceta pedologică în procente de peste 30% și până la 100% inclusiv.
„Sprijinul va putea fi acordat pe baza proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole, întocmite conform prevederilor Regulamentului privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, coroborat cu influența și manifestările indicilor climatici comunicați atât de către Administrația Națională de Meteorologie, cât și de către ASAS”, prevede documentul.
Bani pentru motorină
Tot miercuri, Executiv a aprobat suplimentarea bugetului schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură. Au fost alocate 192,5 milioane de lei pentru acoperirea subvenției motorinei folosite în perioada 01.04-30.06.2024.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii, „schema de ajutor de stat se aplică unui număr mediu de peste 17.600 producători agricoli, respectiv: persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale și/sau persoane juridice indiferent de forma de organizare și / sau organizațiile de îmbunătățiri funciare și federațiile de organizații de îmbunătățiri funciare și / sau organismele/organizațiile de testare a soiurilor, de cercetare, respectiv universitățile, institutele și stațiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanțare”.
Până acum, bugetul acestei măsuri a ajuns la 462,5 milioane de lei.