Acasă Focus Agricol În Republica Moldova ar putea fi declarată stare de urgență în agricultură

În Republica Moldova ar putea fi declarată stare de urgență în agricultură

de A

În Republica Moldova ar putea fi declarată stare de urgență în agricultură. Soluția este încă discutată, iar detaliile vor fi comunicate în curând, deoarece implică colaborarea mai multor instituții, inclusiv Ministerul Justiției, Banca Națională și alți creditori. Anunțul a fost făcut de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, scrie Moldpres.

Vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, a menționat că Guvernul depune eforturi pentru a sprijini fermierii care au avut de suferit din cauza calamităților naturale din această vară, în special din cauza secetei severe și a temperaturilor extrem de ridicate. În acest sens, Cabinetul de miniștri a alocat deja 100 de milioane de lei moldovenești din Fondul de Intervenție pentru compensarea parțială a  pierderilor suportate de producătorii agricoli.

„Stimați fermieri, eu vreau să va asigur că ministerul și Guvernul sunt în totalitate informați despre situația extrem de complicată a agricultorilor și vor întreprinde toate măsurile necesare pentru a soluționa și a trece cu bine peste impas”, a scris șeful de la agricultură.

El a precizat că a avut săptămâna aceasta o întâlnire la București cu omologul său, ministrul Agriculturii din România, Florin Barbu, pentru a discuta și a prelua modele de măsuri eficiente care vor fi aplicate în România, în vederea implementării unor soluții similare în Republica Moldova.

„În ultimele zile, au avut loc discuții cu premierul Dorin Recean privind unele măsuri complementare celor 100 de milioane de lei, care urmează să fie transferate în conturile agricultorilor în zilele următoare. Una dintre soluțiile analizate este adoptarea unui model de ordonanță similar celui românesc, privind declararea stării de urgență în agricultură. Detalii suplimentare vor fi comunicate în curând, deoarece orice decizie de acest tip implică colaborarea mai multor instituții, inclusiv Ministerul Justiției, Banca Națională și alți creditori”, a conchis oficialul.

Ministrul a precizat că este conștient de provocările din sectorul agricol și acționează ferm pentru a asigura soluții eficiente în sprijinul fermierilor afectați.

Fermierii din Cahul și Cantemir au anunțat recent că vor organiza proteste, fiind nemulțumiți de măsurile luate pentru compensarea pierderilor cauzate de secetă.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.