Acasă Stiri internationaleEuropa Avalanșă de boli extreme la ovine; acum, pericol de varioală

Avalanșă de boli extreme la ovine; acum, pericol de varioală

de L M

Lațul bolilor extreme se strânge în jurul oilor din România, și nu numai. În Europa, evoluează trei tipuri de boli cu mare impact asupra efectivului de ovine: pesta rumegătoarelor mici, variola și boala limbii albastre. Toate trei sunt extrem de contagioase, principala măsură de eliminare a focarelor fiind uciderea tuturor oilor și caprelor din acele zone. Dacă, acum, în România, sunt active mai mult de 60 de focare de pesta micilor rumegătoare, autoritățile sanitare veterinare anunță pericolul variolei tot la ovine. În Bulgaria s-a semnalat deja un astfel de focar, iar altele au fost semnalate de acum câteva zile în Grecia. Boala limbii albastre se manifestă în vestul Europei.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că, la data de 04.09.2024, Bulgaria a notificat, prin Sistemul Mondial de Informații privind Sănătatea Animalelor (WAHIS) al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (WOAH), apariția primului focar de variolă ovină în localitatea Straldzha, regiunea Yambol, se arată într-un comunicat de presă al ANSVSA.

Conform informațiilor furnizate de autoritățile bulgare, focarul a fost identificat în cadrul unui efectiv de ovine din localitatea Straldzha, iar autoritățile competente din Bulgaria au dispus măsuri stricte pentru controlul și eradicarea bolii. Pricipalele se referă la restricționarea mișcării animalelor din zona afectată; uciderea efectivului de ovine și caprine afectat; supravegherea intensivă a efectivelor de ovine și caprine din regiune și din zonele limitrofe; implementarea măsurilor de biosecuritate în fermele afectate și în jurul acestora; informarea crescătorilor de animale și a publicului cu privire la măsurile de prevenire și control.

„ANSVSA monitorizează atent evoluția situației din Bulgaria și colaborează îndeaproape cu autoritățile sanitar-veterinare bulgare pentru a preveni răspândirea bolii în România”, atrage atenția comunicatul.

La nivel național, autoritățile veterinare au început să întreprindă acțiuni de prevenire a introducerii virusului acesti boli în România.

ANSVSA a venit cu recomandări pentru crescătorii de ovine și caprine din România. Cel mai important este ca să fie aplicate măsuri stricte de biosecuritate în ferme, inclusiv controlul accesului persoanelor și vehiculelor. Se recomandă notificarea imediată a medicului veterinar în cazul în care observă semne clinice suspecte la ovine și caprine (erupții cutanate, febră, stare generală proastă) și, în general, să se respecte toate recomandările și măsurile dispuse de autoritățile veterinare.

Variola ovină este o boală virală gravă care afectează în principal ovinele și caprinele, cauzată de un virus din familia Poxviridae. Boala are un caracter foarte contagios și se poate răspândi rapid într-o turmă, ducând la pierderi economice semnificative.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.