România are încă un produs tradițional recunoscut la nivelul Uniunii Europene. Comisia a aprobat „Sardeluța marinată” ca nouă specialitate tradițională garantată din România. Noul produs se alătură celor 12 deja recunoscute; alte trei așteaptă înregistrarea.
„Sardeluța marinată” se face prin marinarea șprotului, rezultând trei soiuri diferite în funcție de marinada folosită, apoi acoperindu-l cu garnitura aleasă, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. „Adăugând sos de vin, ulei de floarea soarelui sau ulei de floarea soarelui chili la șprotul marinat și aromatându-l cu diferite ingrediente, produsul capătă gusturi distincte, cu calități organoleptice specifice”, precizează documentul.
Lista ingredientelor folosite în mod tradițional pentru marinarea peștelui este completată de sare neiodată, oțet de vin, vin alb, zahăr, ulei de floarea soarelui, praf de boia dulce, ardei iute, boabe de piper negru, foi de dafin, ardei iute, ardei iute și semințe de coriandru.
„Denumirea produsului indică specificul materiei prime – șprot cu cap și eviscerat – și modul de preparare (marinarea)”, completează comunicatul. La nivel comunicat, sunt înregistrate, până acum, 3.617 de produse.