Fermierii reuniți în Forumul APPR sunt nemulțumiți de modul în care vor fi calculate pagubele produse secetă, considerând că noua formulă promovată de autorități îi lasă pe unii agricultori fără bani din despăgubiri. „Mărul discordiei” îl reprezintă pagubele produse de seceta din anii anteriori, care ar putea afecta calculul pentru despăgubirile din acest an. De aceea, fermierii au trimis o scrisoare deschisă prim-ministrului Marcel Ciolacu, prin care îi cer ajutorul pentru îndreptarea situației. Dar și pentru identificarea unor mecanisme de asigurare a culturilor, amânarea ratelor la bancă și bani pentru extinderea sistemului de irigații.
Printr-o scrisoare deschisă adresată premierului Marcel Ciolacu, agricultorii din Forumul APPR „doresc să reitereze situaţia extrem de gravă a fermierilor încercați din nou de o secetă devastatoare şi să detalieze o serie de propuneri asupra cărora vă rugăm să cereți miniștrilor cabinetului dvs. să se aplece în regim de extremă urgență, pentru a crea o plasă de siguranță care să asigure supraviețuirea sectorului dar, mai ales, pentru a preveni perpetuarea consecințelor în anii agricoli următori”.
În primul rând, fermierii sunt nemulțumiți de modul în care sunt stabilite pagubele produse de secetă în cazul în care secetă a mai fost în ultimii 5 ani, luați în calcul. Ei vor să se țină seama de istoricul fermei și nu de datele INS. „Pentru fermierii din judetele afectate de secetă mai mulți ani la rând, cadrul legislativ actual creează o gravă inechitate”, susțin fermierii.
„Pe lângă modificarea cadrului legal pentru constatarea daunelor, apreciem că se impune, cu maximă urgenţă, acordarea de despăgubiri corespunzătoare şi echitabile (la nivelul investițiilor efectuate) pentru seceta din 2024 şi punerea la dispoziţia fermierilor a unor măsuri de sprijin şi instrumente speciale care sa-i ajute să-şi amâne plata ratelor şi a altor datorii, pentru a preîntâmpina falimentele şi intrarea în incapacitate de plată”, se mai arată în scrisoare.
„De asemenea, de o importanţă vitală pentru viitorul agriculturii româneşti rămân identificarea resurselor pentru extinderea irigaţiilor şi conceperea unei instrument de gestionare riscurilor sistematică a riscurilor catastrofice. (…) Menționăm din nou solicitările noastre (pentru care am depus multiple adrese la diverse autorități) pentru completarea și amendarea legislației care să rezolve problema obiectivelor de irigații nefinalizate și/sau nerecepționate care nu sunt în patrimoniul ANIF si pentru care nu se pot incheia protocoale de preluare-predare cu OUAI-urile din zona respectivă, deși ar putea fi reabilitate de acestea. Aceasta problemă s-ar rezolva relativ simplu, prin adoptarea unui act normativ”, atrage atenția Forumul APPR.
„Nu în ultimul rând, solicităm imperativ o soluție sistemică pentru managementul riscurilor, în contul căreia au fost retinute deja 3% din plățile directe cuvenite fermierilor care figurează la APIA. (…) Este nevoie de mai multă determinare si implicare, de grupuri de lucru, de cooptarea tuturor parților afectate si a experților care sa ofere consultanta necesară, dar mai ales de un calendar cu o data de finalizare certă și apropiată, pentru că de ani de zile nu s-a depășit nivelul unor discuții sterile și declarații de intenție. Un sistem de acest fel, care să atragă si resurse private și să transfere riscurile prin reasigurare pe piețele internaționale, ar aduce predictibilitate și siguranță fermierilor, iar în absența sa vom continua an de an să căutăm resurse financiare pentru plata despăgubirilor!”, completează documentul.