Circa 2.700 de exemplare de urs brun trăiau, anul trecut, în cele o sută de fonduri cinegetice gestionate de Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva, de trei ori mai mult decât efectivul optim.
În acest context, Romsilva a anunţat intensificarea măsurilor de monitorizare a populaţiei de urs în fondurile cinegetice gestionate, în zonele de risc, privind interacţiunea cu oamenii.
„Directorul general al Regiei Naţionale a Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, Marius – Dan Sîiulescu, a dispus joi, 11 iulie, intensificarea măsurilor de monitorizare a populaţiei de urs în fondurile cinegetice gestionate de către Romsilva, în special în zonele turistice cu risc privind interacţiunea oamenilor cu exemplarele de urs. Măsurile au fost adoptate în urma creşterii populaţiei de urs, a schimbării comportamentului acestei specii şi a interacţiunii tot mai dese cu oamenii. Astfel, vor fi identificate şi monitorizate cu atenţie traseele turistice cele mai expuse interacţiunii dintre om şi urs, vor fi amplasate panouri de avertizare referitoare la prezenţa urşilor, pe aceste trasee turistice care se suprapun cu fondul forestier de stat administrat de Romsilva, dar şi recomandări pentru prevenirea şi evitarea situaţiilor periculoase”, informează regia.
De asemenea, vor fi instalate pe aceste trasee turistice, în zonele de risc, camere de monitorizare a faunei cu transmiterea instantanee a imaginilor, pentru identificarea în timp real a prezenţei urşilor în zonele traseelor amenajate, frecventate de către turişti.
„Pădurarii de vânătoare din fondurile cinegetice gestionate de către Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, după analiza acestor imagini, vor comunica în regim de urgenţă autorităţilor competente potenţialele situaţii de risc apărute”, menționează Romsilva.
La ora actuală, RNP – Romsilva gestionează 241 de fonduri cinegetice, echivalentul a circa 11% din totalul fondurilor cinegetice existente la nivel naţional.
Potrivit datelor oficiale, pe cele o sută de fonduri cinegetice gestionate de Romsilva, în care se regăsesc populaţii de urs, au fost evaluate, anul trecut, circa 2.700 de exemplare, efectivul optim fiind de 948 de exemplare de urs, adică de aproape trei ori mai mult.
RNP – Romsilva administrează 3,13 milioane de hectare de păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile ţării, şi asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. Toate pădurile proprietatea publică a statului deţin certificarea managementului forestier în standard internaţional.
În plus, instituţia administrează 22 de parcuri naţionale şi naturale, precum şi 12 herghelii de stat.