Acasă Focus Agricol Ucraina a exportat 108.000 de tone de zahăr

Ucraina a exportat 108.000 de tone de zahăr

de A
Ucraina a stabilit în luna mai un nou record cu privire la cantitatea de zahăr exportată într-o singură lună, 108.000 de tone, dintre care 65% a mers spre UE şi 35% spre alte ţări, a declarat marţi preşedintele în exerciţiu al Asociaţiei naţionale a producătorilor de zahăr din Ucraina (Ukrsugar), Yana Kavushevska, informează Interfax.

„Practic, în luna mai, Ucraina a exportat 65% din zahărul său către Uniunea Europeană şi 35% spre alte ţări, unde zahărul nostru este cerut. În plus, Ucraina a stabilit un nou record privind exporturile lunare de zahăr în mai, când am exportat 108.000 de tone de zahăr în 30 de zile”, a spus Yana Kavushevska, la un conferinţă pe agricultură care a avut loc la Kiev.

Kavushevska a informat că în 2020 suprafaţa însămânţată cu sfeclă de zahăr în Ucraina a fost de 216.000 de hectare, iar în ultimii doi ani această suprafaţă a crescut cu aproape 20%, până la 250.000 de hectare, în condiţiile în care atât fermierii independenţi căt şi companiile din agribusiness au ales sfecla de zahăr ca sursă de venituri.

Succesul industriei ucrainene prin situaţia favorabilă de pe piaţa mondială, unde preţul zahărului este la cel mai ridicat nivel de după 2006. În plus, pentru producătorii ucraineni a fost mai uşor să exporte zahăr, comparativ cu cereale.

„Au fost probleme logistice. Fără îndoială, producătorii de zahăr, la fel ca şi producătorii de cereale, sunt interesaţi de deschiderea şi funcţionarea în regim normal a porturilor din Odesa. Cu toate acestea, exporturile pe cale terestră au fost destul de active”, a spus Kavushevskaya. Aceasta a subliniat că un alt factor pozitiv, care a impulsionat industria zahărului din Ucraina, este eliminarea taxelor vamale pe relaţia cu Uniunea Europeană, lucru care a fost utilizat în mod activ de producătorii ucraineni şi a ajutat la majorarea exporturilor.

„În data de 30 mai, Guvernul a introdus restricţii la exporturile de zahăr ucrainean către UE dar sunt încântată că producătorii noştri au restabilit rutele nu doar spre Europa dar şi spre piaţa mondială, spre ţările din Mediterana şi Vestul Africii”, a spus Kavushevska.

Chiar dacă preţurile globale la zahăr se ajustează şi rezultatele financiare ale producătorilor ucraineni nu mai sunt la fel de încurajatoare ca înainte, Kavushevska şi-a exprimat speranţa că sfecla de zahăr va rămâne una din primele trei culturi agricole, în termeni de profitabilitate, şi o alternativă bună la cereale pentru fermierii ucraineni, pentru al treilea an la rând.

În 2023, Ucraina a recoltat 1,8 milioane de tone de sfeclă de zahăr după ce fermierii au majorat suprafaţa însămânţată cu sfeclă de zahăr până la 250.000 de hectare, de la 186.000 de hectare în 2022. Recent, Ministerul Agriculturii de la Kiev prognoza că în 2024 producţia de zahăr va ajunge la 1,8 milioane de tone iar exporturile se vor situa la 900.000 de tone.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.