Acasă Stiri economiceBanci & Asigurari Barbu: an agricol foarte bun în 2024

Barbu: an agricol foarte bun în 2024

de L M

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, consideră că 2024 va fi un an agricol „foarte bun”, chiar dacă sunt anumite zone afectate de secetă. Ca de obicei, în zona Buzău, Galați, Vrancea se manifestă deja seceta, dar ministrul este optimist, considerând că este vorba de suprafețe destul de mici comparativ cu întreaga suprafață cultivată a țării. În plus, Barbu dă asigurări că cei năpăstuiți de vreme vor beneficia de despăgubiri, pentru că, în această perioadă, fermierii o duc greu.

„Eu cred că va fi un an agricol foarte bun din ceea ce am văzut prin deplasările în ţară pe care le-am avut”, a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii, informează Agerpres.

„Sunt anumite zone afectate de secetă şi deja am discutat în zona Buzău, o parte din Galaţi şi Vrancea, unde sunt suprafeţe calamitate, pentru că au fost zone în care nu s-a irigat. Se aşteaptă de la prefecturi constituirea Comitetului de situaţii de urgenţă, pentru, ca împreună cu direcţiile agricole şi cu celelalte instituţii implicate, să se întocmească procesele verbale de secetă. Vom aloca sumele necesare pentru despăgubiri, pentru că aşa trebuie să alocăm în perioada în care fermierii o duc greu şi pe perioada de secetă, dar, în rest, în ţară, culturile sunt foarte bune. Nu cred că sunt calamitate mai mult de 200.000 de hectare din cele aproape şapte milioane de hectare însămânţate, culturi de toamnă şi de primăvară”, a spus ministrul Agriculturii.

România a obţinut anul trecut o producţie de grâu de 9,635 milioane de tone, de pe o suprafaţă de 2,208 milioane hectare, în timp ce în 2022 recolta a fost de 8,684 milioane de tone, de pe o suprafaţă de 2,169 milioane hectare, potrivit datelor provizorii anunţate la finele lunii martie de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În ceea ce priveşte producţia de porumb boabe, în 2023, România a obţinut 8,522 milioane de tone, cu 485.000 de tone mai mult faţă de 2022, când s-au consemnat 8,037 milioane de tone. Anul trecut au fost cultivate cu porumb boabe 2,373 milioane hectare, o suprafaţă în scădere cu 58.000 de hectare, comparativ cu 2022.

Producţia totală de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% faţă de 2022, respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 milioane de tone raportate în 2022 la 20,571 milioane tone, în principal datorită creşterii randamentelor la hectar.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.