Acasă Stiri economiceBanci & Asigurari Comisarul pentru Agricultură la București

Comisarul pentru Agricultură la București

de L M

Responsabilii de rang înalt care s-au întâlnit cu comisarul european pentru Agricultură, polonezul Janusz Wojciechowski, au ținut să atragă atenția, încă o dată, despre cele mai importante probleme cu care se confruntă fermierii români, dar și autoritățile române. Premierul și ministrul Agriculturii au susținut că este nevoie să se prelungească legislația care să permită acordarea se subvenții din bugetul național pentru fermieri. Iar tema neonicotinoidelor a revenit în discuția cu oficialul comunitar, agricultura României având nevoie de aceste pesticide pentru a continua în condiții optime. Aceasta este ultima vizită în România a lui Janusz Wojciechowski din postura de comisar european pentru Agricultură, pentru că mandatul acestuia se termină.

Ministrul Agriculturii, Florin-Ionuț Barbu, s-a întâlnit astăzi, 13 mai 2024, la sediul ministerului, cu Janusz Wojciechowski, comisar european pentru Agricultură, a anunțat Ministerul Agriculturii, într-un comunicat de presă. Comisarul efectuează o vizită oficială în România, în perioada 13-14 mai 2024.

„Principalele subiecte aflate pe agenda discuțiilor au vizat: prelungirea perioadei și creșterea plafonului cadrului temporar de criză și de tranziție pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, majorarea sprijinului și suplimentarea plafonului privind ajutoarele de minimis în sectorul agricol, precum și derogarea pentru neonicotinoide în vederea protejării culturilor de primăvară”, precizează comunicatul.

În discuțiile pe care ministrul Barbu le-a avut cu comisarul a apărut și problema eligibilității achiziției animalelor de reproducție, având în vedere că „dezvoltarea zootehniei este esențială pentru a valorifica cerealele obținute pe plan local și pentru a spori autosuficiența în producția de carne, lapte și alte produse de origine animale”. „Ministrul Florin Barbu a precizat că solicită sprijinul CE în ce privește necesitatea modificării Regulamentului UE 2115/2021, respectiv art. 73 în vederea introducerii eligibilității achiziției animalelor de reproducție”, susține documentul.

Problema utilizării neonicotinoidelor a fost abordată și în cadrul acestei întâlniri. „Solicităm modificarea Regulamentelor 783, 784 și 785/2018 în sensul completării cu excepția de utilizare a neonicotinoidelor la tratamentul pentru sămânța folosită la înființarea culturilor în anumite regiuni, unde se identifică depășirea Pragului Economic de Dăunare al dăunătorilor de sol. Este foarte important pentru fermierii români să poată folosi în continuare cele 3 substanțe neonicotinoide interzise, care nu au înlocuitori adecvați. În acest sens, România va propune în cadrul Consiliului de Miniștri o solicitare de modificare a Regulamentelor mai sus menționate, împreună cu toate argumentele tehnice necesare. Este importantă pentru România acordarea în continuare a derogărilor pentru neonicotinoide”, a punctat ministrul Barbu.

„De asemenea, oficialul român a punctat importanța adoptării următoarelor măsuri: o susținere financiară bugetară mai consistentă a Politicii Agricole Comune (PAC), corelarea bugetului pus la dispoziție cu cerințele pentru fermieri și identificarea de soluții pentru o simplificare reală a mecanismelor de implementare a acestei politici, utilizarea integrală a fondurilor alocate PAC, reducerea sarcinii administrative în aplicarea condiționalităților de către fermieri în contextul dificultăților și a incertitudinilor excepționale cauzate de conflictele din vecinătatea Uniunii, a fenomenelor meteorologice extreme și într-un context economic dificil, amânarea aplicării condiționalității sociale, care pune presiune suplimentară pe fermieri și necesită mai mult timp pentru a putea fi pusă în aplicare”, se arată în comunicat.

Ministrul român a profitat de ocazie ca să aducă în atenția comisarului european câtea elemente „esențiale” pentru producătorii agricoli din țara noastră: sprijin egal pentru toți fermierii din statele membre ale UE, menținerea unui buget consistent al plăților directe din Pilonul I, acestea fiind vitale în garantarea veniturilor și securității alimentare. „În viitoarea PAC este esențială asigurarea unui buget consistent pentru plățile directe, prin care să se acorde același nivel al plăților pentru toți fermierii din UE, acestea fiind vitale în asigurarea veniturilor și securității alimentare”, a punctat documentul.

Comisarul Wojciechowski a apreciat evoluția pe care țara noastră a avut-o ca producător agroalimentar în ultimul deceniu, considerând esențial ca fermierii din România să continue să producă în cantități mari și cu cele mai sustenabile metode, în beneficiul pe termen lung al economiilor regionale, al pieței UE și al securității alimentare mondiale, completează comunicatul.

Mesaj unitar

Comisarul Janusz Wojciechowski a avut o întrevedere și cu premierul Marcel Ciolacu, care a avut o poziție similară cu cea a ministrului Agriculturii.

„În viitoarea Politică Agricolă Comună, Guvernul României susține alocarea, în continuare, a unor resurse financiare consistente către sectorul agricol european, pentru protejarea fermierilor și asigurarea competitivității Uniunii Europene pe piețele globale. Avem nevoie de o abordare cuprinzătoare care să ia în calcul atât aspectele economice, cât și pe cele sociale, inclusiv elementele de dezvoltare rurală. Este necesară simplificarea regulilor și mecanismelor de implementare ale Politicii Agricole Comune, astfel încât aceasta să se poată adapta mai ușor la evenimentele geopolitice și climatice neprevăzute”, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu în cadrul întâlnirii, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului. Premierul a mai solicitat ca, în viitoarea PAC, să nu mai existe diferențe între nivelul subsidiilor acordate la hectar statelor membre UE.

În ceea ce privește situația agricultorilor europeni în contextul efectelor produse de războiul din Ucraina, a fost salutată abordarea echilibrată a României, care a reușit să răspundă atât nevoilor de tranzit al cerealelor, cât și revendicărilor fermierilor.

„Contăm în continuare pe un sprijin puternic din partea Comisiei Europene pentru monitorizarea atentă a evoluției comerțului cu produse agro-alimentare dintre UE și Ucraina, pentru a evita distorsiuni pe piața europeană care, implicit, ar afecta și producătorii români”, a menționat premierul Marcel Ciolacu.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.