Acasă Stiri InterneDezvoltare rurala Dezastru în comerțul cu legume și fructe

Dezastru în comerțul cu legume și fructe

de L M

Controalele făcute de ANPC la comercianții de legume și fructe au scos la iveală o situație de-a dreptul îngrijorătoare: mai peste tot, la aproape 98% din controale, s-au constatat nereguli. Controalele au vizat o plajă largă de comercianți, inclusiv hipermerketuri și piețe de gros. Toate cele peste 1.000 de controale, care au arătat dezastrul din acest sector, au fost făcute doar în prima jumătate a lunii aprilie 2024.

În prima jumătate a lunii aprilie 2024, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfășurat, la nivelul întregii țări, ample acțiuni de control care au vizat verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale în domeniu, la comercializarea legumelor şi fructelor proaspete în magazine alimentare, hipermarketuri şi supermarketuri, pieţe agroalimentare, depozite şi pieţe en-gros, a anunțat ANPC.

„Cu acest prilej, au fost controlaţi 1.010 operatori economici, la 978 dintre aceștia constatându-se nereguli. Totodată, au fost verificate peste 500 tone de fructe şi legume proaspete, peste 400 tone, dintre acestea, neîncadrându-se în normele legale în vigoare”, precizează comunicatul Autorității.

Neregulile s-au lăsat 848 amenzi contravenţionale în valoare de aproximativ 4 milioane lei, 418 avertismente, oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a peste 7 tone de fructe şi legume, în valoare de circa 62.500 lei, produse improprii consumului uman, și oprirea temporară de la comercializare a peste 360 tone de fructe şi legume în valoare de aproximativ 1,7 milioane lei, până la remedierea neconformităţilor constatate.

„Recomandăm consumatorilor să manifeste mare atenție atât la aspectul, cât și la calitatea legumelor și fructelor pe care le achiziționează, precum și la informațiile aflate pe etichetele acestora”, a atras atenția Sebastian Hotca, președintele ANPC.

Principalele abateri de la legislație au vizat „comercializarea de legume și fructe depreciate calitativ, cu modificări organoleptice, cu pete sau mucegai, cu umiditate excesivă în interiorul ambalajului, picuri de conden”, și „comercializarea unor legume și fructe nesortate, astfel încât să corespundă nivelului de calitate indicat pe etichetă, fragmentate (care nu erau întregi și sănătoase), deshidratate, cun urme de alterare”, se precizează în comunicat. Potrivit documentului, inspectorii au mai constatat nerespectarea condițiilor de depozitare a legumelor și fructelor proaspete, prin depozitarea acestora direct pe paviment, în spații neigienizate, pline de praf și urme de noroi, cu insecte; nerespectarea cantităţii înscrise pe etichetă la legumele și fructele preambalate (cantitatea rezultată prin cântărire era mai mică decât cea inscripționată pe eticheta de produs); comercializarea unor legume și fructe preambalate cu ambalaje deteriorate; deficienţe de etichetare, lipsa informaţiilor sau marcarea incorectă şi/sau incompletă a elementelor de identificare şi caracterizare, neoferindu-se consumatorilor informaţiile obligatorii, care să permită alegerea sortimentului dorit (la 82 % din cantitatea de legume și fructe verificate).

Lista continuă cu lipsa totală a elementelor de identificare-caracterizare; lipsa înscrierii ţării de origine sau informarea eronată cu privire la aceasta, pe eticheta de produs; lipsa mențiunii privind categoria de calitate; lipsa documentelor de proveniență și a lipsa traducerii în limba română a informaţiilor de pe etichete. Sancțini au mai fost date și pentru lipsa informării, precum cele referitoare la promoții sau la preț. Controalele nu au ratat nici verificarea cântarelor sau a afișării documentelor necesare funcționării (autorizații, certificate de producător etc.).

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.