Acasă Focus Agricol Cafeaua va continua să se scumpească

Cafeaua va continua să se scumpească

de A

Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi vinde recoltele, ar urma să ducă la diminuarea livrărilor celui mai mare producător mondial de cafea robusta, transmite Bloomberg.

Preţurile locale la cafea în Vietnam au atins un maxim istoric în acest an, pe măsură ce fermierii şi intermediarii continuă să aştepte contracte mai avantajoase după recolta slabă din sezonul 2023 – 2024. Asta face mai dificilă sarcina exportatorilor de a-şi asigura cantităţile necesare şi a declanşat deja un val de situaţii de incapacitate de îndeplinire a contractelor.

Schimbările climatice provoacă fenomene meteo din ce în ce mai haotice şi o intensificare a secetei, astfel că deficitul global de aprovizionare cu cafea ar urma să se prelungească pentru al patrulea an la rând. Vietnamul este responsabil pentru aproximativ o treime din oferta mondială de boabe de cafea robusta, soiul mai ieftin care în mod normal este utilizat la cafeaua instant.

„Nu putem spune când anume va fi atins vârful de preţ”, spune Tran Thi Lan Anh, director adjunct la Vinh Hiep Co., un mare exportator vietnamez de cafea, potrivit Agerpres.

Fermierii şi intermediarii se aşteaptă ca preţurile să ajungă până la 150.000 de dong (5,89 dolari) per kilogram, de la nivelul actual de 130.000 de dong.

Diminuarea livrărilor de cafea ale Vietnamului a dus la creşterea cu 50% a cotaţiilor futures la bursa de la Londra în acest an, preţurile atingând cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani. Vremea secetoasă care a lovit părţi importante din Vietnam a provocat îngrijorări cu privire la următoarea recoltă şi posibilitatea unor livrări şi mai mici.

Multe lacuri care erau utilizate la irigarea plantaţiilor de cafea din centrul Vietnamului sunt la un nivel scăzut, iar resursele subterane de apă au fost epuizate, spune Trinh Duc Minh, preşedintele unei asociaţii a cultivatorilor de cafea din provincia Dak Lak. Aceasta a prognozat că recolta de cafea din 2024-2025 a acestei provincii ar putea fi cu până la 15% mai mică decât cea din 2023 – 2024, estimată la 520.000 de tone, care la rândul său a fost mai mică decât cea din anul precedent.

„Nu avem apă pentru fermele noastre. Dacă seceta persistă nu vom avea prea multe boabe de cafea de vândut în următorul sezon”, spune Nguyen The Hue, care cultivă cafea pe o suprafaţă de şase hectare în provincia vecină Gia Lai.

Însă, pentru moment, preţurile sunt împinse în sus de tendinţa cultivatorilor de a aştepta contracte mai avantajoase înainte de a-şi vinde recolta. Unii fermieri vietnamezi s-au bazat pe veniturile realizate din vânzarea de fructe pentru a-şi acoperi cheltuieile şi costurile de producţie, ceea ce le permite să vândă doar o mică parte din recolta de cafea.

Bloomberg a calculat că, începând din luna octombrie a anului trecut, când a început recolta anului 2023 – 2024, şi până în prezent, fermierii şi intermediarii vietnamezi nu au reuşit să onoreze contracte pentru o cantitate cuprinsă între 150.000 şi 200.000 de tone de cafea, echivalentul a 10% până la 13% din culturile recoltate.

„A fost ceva teribil, cu mult peste ce îmi imaginam”, spune Le Duc Huy, director general adjunct la compania de export Simexco Dak Lak.

Acesta a adăugat că, atât compania sa, cât şi alţi exportatori, au suferit pierderi pentru că nu au putut să onoreze o parte din contractele convenite anterior.

Cel mai mare exportator vietnamez de cafea, Intimex Group, a anunţat recent că Vietnamul a fost nevoit să importe aproximativ 200.000 de tone de cafea anul trecut, o situaţie care a continuat şi în 2024.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.