Acasă Focus Agricol Exporturile de produse agroalimentare au ajuns la 18,4 miliarde euro

Exporturile de produse agroalimentare au ajuns la 18,4 miliarde euro

de A

Comisia Europeană a publicat cel mai recent raport lunar privind comerțul care arată evoluția în ianuarie 2024 a importurilor și a exporturilor de produse agroalimentare din UE. Conform principalelor constatări ale raportului, comerțul agroalimentar al UE a înregistrat o creștere pozitivă.

Excedentul comercial a ajuns la 5 miliarde euro – în creștere cu 27% față de ianuarie 2023. Exporturile de produse agroalimentare au ajuns la 18,4 miliarde euro, ceea ce înseamnă o creștere de 2 % față de ianuarie 2023.

În ceea ce privește exporturile, Regatul Unit a rămas prima destinație a exporturilor UE, reprezentând 23% din exporturi, cu o creștere de 8% ca valoare față de ianuarie 2023. Exporturile către Statele Unite au crescut, de asemenea, cu 9%. Au fost înregistrate creșteri semnificative ale exporturilor de măsline și ulei de măsline (+ 146%), de preparate alimentare mixte (+ 10%) și de zahăr și izoglucoză (+ 152% ca volum). În schimb, au scăzut exporturile de uleiuri vegetale (– 43%) și de produse lactate (– 7%). Exporturile către China au scăzut cu 11%, în principal din cauza prețurilor reduse ale anumitor produse, precum preparatele pe bază de cereale și carnea de porc.

În ceea ce privește importurile, importurile agroalimentare din UE au crescut cu 10%, ajungând la 13,4 miliarde euro față de decembrie 2023, dar au rămas cu 5% sub nivelurile din ianuarie 2023. Brazilia și Ucraina au fost principalele surse de import. Importurile din Côte d’Ivoire au crescut cu 83%, în principal din cauza creșterii importurilor de produse din cacao. A fost observată o creștere a importurilor în cazul măslinelor și al uleiului de măsline (+ 168%), în timp ce în cazul cerealelor (– 34%), al semințelor oleaginoase și al culturilor proteice (– 14%) și al uleiurilor vegetale (– 25%) s-au înregistrat scăderi.

Această dinamică comercială reflectă schimbările actuale ale pieței și evoluția relațiilor comerciale din cadrul sectorului agroalimentar al UE.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.