Acasă Focus Agricol Afinele cultivate ecologic au o durată de conservare mai mare decât cele convenționale

Afinele cultivate ecologic au o durată de conservare mai mare decât cele convenționale

de A

În incinta ASAS, s-a desfășurat conferința de închidere a proiectului „Bioproduse inovative pentru protecția fructelor la depozitare”, finanțat prin PNDR, în cadrul submăsurii 16.1A „Sprijin pentru înființarea și funcționarea grupurilor operaționale (GO), dezvoltarea de proiecte pilot, produse și procese în sectorul agricol și pomicol”.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Fermierilor din România (AFR), în calitate de membru al grupului operațional, în prezența Președintelui ASAS Valeriu Tabără, a consilierului de stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului, Daniel-Dumitru Botănoiu, a Prim-vicepreședintelui AFR, Ion Cioroianu, a directorului de proiect, Ionel Arion, a DMSc Punct Naţional de Contact Cluster 6, Giorgiana Barbu, a cercetătorilor Alina Butu și Marian Butu. Acestora li s-au alăturat fermieri, membri LAPAR, cercetători din cadrul Institutului de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală, studenți din cadrul ASE și USAMV.

Din partea MADR au luat parte la conferință directorul Rețelei Rurale Naționale, Cristina Coman și Viorel Morărescu, director în cadrul Direcției Politici în Sectorul vegetal (DPSV) și ambasadorul agriculturii ecologice în România. În acest context, Viorel Morărescu a declarat: „Sunt plăcut surprins de acest proiect foarte interesant, de actualitate și de viitor, pentru că vorbim despre o inițiativă inovatoare, pe de o parte, iar pe de altă parte ne referim la un proiect de bune practici care ar putea fi multiplicat, un exemplu demn de urmat. Aceste bioproduse pot fi utilizate cu succes si pentru fructele obținute în agricultura ecologică ceea ce reprezintă un avantaj pentru fermieri, aceștia putând depozita o perioadă mai mare fructele, asigurând necesarul pe piață cu fructe autohtone”.

Totodată, directorul Viorel Morarescu a subliniat legatura strânsă dintre cercetare și producție în contextul Planului Național de Acțiune pentru Dezvoltarea Producției Ecologice.

Discuțiile s-au axat pe teme ce vizează inovarea și transferul de cunoștințe, reducerea decalajului dintre cercetare și aplicarea în practică, bioproduse inovative pentru protecția fructelor la depozitare. De asemenea, au fost prezentate rezultatele obținute de grupul operațional.

Scopul proiectului a vizat operaționalizarea unei rețele de cooperare în ceea ce privește depozitarea fructelor prin înființarea unui grup operațional în domeniul pomiculturii și implementarea, în comun, a unui proiect de cercetare-inovare pentru obținerea de bioproduse destinate protecției fructelor la depozitare.

Asociația Fermierilor din România (AFR) evaluează în colaborare cu Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Științe Biologice (INCDSB) tehnologia de elaborare a unor formule de acoperire comestibilă bazată pe extracte din plante. În cadrul proiectului s-a evaluat forma de aplicare a noii formule, precum și eficacitatea sa în conservarea fructelor, concentrându-se în special pe capacitatea de a controla pierderile de greutate în timpul conservării fructelor și îmbunătățirea calității lor vizuale.

Fermierii implicați în acest demers au beneficiat de îmbunătățirea cunoștințelor cu privire la protejarea recoltei în perioada de depozitare, acces la tehnologii inovatoare și dreptul de exploatare a rezultatelor obținute.

Proiectul reprezintă, așadar, o inițiativă integratoare care aduce beneficii atât mediului academic, cât și comunității agricole, și deschide calea spre o agricultură mai sustenabilă și eficientă.

Grupul Operațional „Bioproduse inovative pentru protecția fructelor la depozitare”

Păstrarea calității fructelor, în perioada de depozitare, prin utilizarea bioproduselor, este una dintre soluțiile la care au lucrat cercetătorii români și fermierii membri ai Grupului Operațional „Bioproduse inovative pentru protecția fructelor la depozitare”. Proiectul a fost finanțat prin submăsura 16.1 A -Sprijin pentru înființarea și funcționarea grupurilor operaționale (GO), dezvoltarea de proiecte pilot, produse și procese în sectorul pomicol, din PNDR 2014 – 2020.

Obiectivul general al proiectului l-a reprezentat crearea unei rețele funcționale de cooperare în domeniul depozitării fructelor pentru crearea de lanțuri valorice prin înființarea unui grup operațional în domeniul pomiculturii și implementarea, în comun, a unui proiect de cercetare-inovare pentru obținerea de bioproduse pentru protecția fructelor.

În urma studiilor efectuate în ultimii ani, cercetătorii din cadrul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Științe Biologice (INCDSB), București, alături de fermieri și membri ai Asociației Fermierilor din România (AFR), au reușit să creeze o tehnologie inovativă care contribuie la creșterea duratei de depozitare a fructelor, cu până la 30% în cazul merelor și 15% în cazul afinelor.

O concluzie importantă a cercetărilor efectuate în cadrul grupului operational finanțat prin PNDR a fost că afinele cultivate în regim ecologic au o durată de conservare mai mare comparativ cu cele cultivate în regim convențional.

Tehnologia inovativă, ecologică, dezvoltată în cadrul grupului operațional finanțat cu fonduri europene nerambursabile, are la bază elaborare a unor formule de acoperire comestibilă bazată pe extracte din plante care contribuie la împiedicarea afectării fructelor tratate de către bacterii sau fungi, prelungind astfel perioada de depozitare a produselor. Astfel, se reduc pierderile înregistrate de producători și procesatori, iar consumatorii au la dispoziție fructe sănătoase. Mai mult decât atât, tehnologia inovativă este prietenoasă cu mediul.

Pentru ca această tehnologie inovativă să fie disponibilă pe piață, vor trebui parcurse etapele necesare omologării.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.