Acasă Focus Agricol Stocurile de grâu ale Franţei, la maximul ultimilor 19 ani

Stocurile de grâu ale Franţei, la maximul ultimilor 19 ani

de A

Organismul public FranceAgriMer şi-a majorat miercuri estimările privind nivelul stocurilor franceze de grâu la finalul acestui sezon, până la cel mai ridicat nivel din ultimii 19 ani, în condiţiile în care concurenţa creată de grâul ucrainean reduce exporturile franceze spre alte ţări din Uniunea Europeană, transmite Reuters.

Conform celor mai recente estimări, la finele sezonului care se va încheia la 30 iunie 2024, stocurile de grâu moale ale Franţei ar urma să se ridice la 3,50 milioane de tone, în creştere faţă de nivelul de 3,44 milioane de tone estimat de FranceAgriMer luna trecută şi un avans de 37% comparativ cu nivelul stocurilor la finele sezonului 2022/23.

Importurile de grâu ieftin ucrainean în UE, o problemă care a declanşat proteste în rândul fermierilor europeni, contribuie la diminuarea cererii pentru grâul francez în blocul comunitar, în special în Spania şi Italia, a subliniat analistul FranceAgriMer, Adele Dridi.

FranceAgriMer şi-a revizuit în jos estimările privind exporturile de grâu francez în UE pentru acest sezon, până la 6,32 milioane de tone, de la 6,55 milioane de tone, cât estima în ianuarie. Noile estimări sunt mai mici cu 1% faţă de exporturile de grâu francez în UE realizate anul trecut.

Diminuarea exporturilor intracomunitare şi aşteptata scădere a cererii interne a contracarat o revizuire în sus a estimărilor FranceAgriMer privind exporturile de grâu ale Franţei în afara UE în sezonul 2023/24, care sunt prognozate acum la 10,25 milioane de tone, faţă de 10,1 milioane de tone luna trecută.

În paralel, Ministerul Agriculturii de la Paris şi-a revizuit în jos estimările privind suprafeţele însămânţate cu grâu, până la al doilea cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani, după ploile abundente din ultima perioadă.

„A continuat să plouă iar situaţia rămâne una dificilă”, spune Benoit Pietrement, preşedintele biroului de cereale de la FranceAgriMer. Potrivit acestuia este aşteptată o trecere semnificativă la culturi de primăvară, cum este porumbul, chiar dacă preţurile nu sunt atractive, pentru că fermierii au puţine opţiuni disponibile.

În aceste condiţii, FranceAgriMer şi-a îmbunătăţit estimările privind stocurile de porumb ale Franţei la finele sezonului 2023/24, până la 2,37 milioane de tone, de la 2,18 milioane de tone în ianuarie. Noile estimări sunt cu 43% peste nivelul stocurilor de porumb la finele sezonului 2022/23 şi cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.