Ministerul Agriculturii a început un val de subvenții ca să sprijine fermierii afectați de războiul din Ucraina. Acum a venit rândul usturoiului. Așa că Ministerul Agriculturii mai dă câte 1.500 de euro pentru 0,3 ha de teren cultivat cu usturoi, pe lângă subvenția obișnuită. Și ca să fie masa completă, statul alocă un „spor” de subvenții și poducătorilor de roșii, afectați tot de război. De această dată, parcă s-ar scuza că dă „numai” 1.500 de euro pentru 1000 mp de spații protejate cultivate cu roșii, după cum se precizează în proiectul de OUG. Iar fondurile sunt asigurate din bugetul anului 2023! Culmea este că ministerul vrea să dea bani pentru subvenționarea energiei electrice folosite la irigațiile de anul trecut, dar din bugetul acestui an. Ministerul Agriculturii nu explică această „rocadă” de fonduri.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a postat în transparență decizională un proiect pentru aprobarea schemei de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de usturoi înființată în toamna anului 2023 – primăvara anului 2024, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, se arată într-un comunicat de presă al ministerului.
Suma totală alocată este în valoare de 20.868.280 lei, echivalentul sumei de 4.230.000 euro, iar cuantumul maxim al ajutorului de minimis este de 1.500 euro/ha. Beneficiarii trebuie să depună cererile și documentele justificative până la data de 19 aprilie 2024, inclusiv, iar plata ar urma să se facă până pe 30 iunie 2024 inclusiv. „În cazul în care suma totală de plată care urmează să fie acordată beneficiarilor depășește resursele financiare totale, prevăzute în actul normativ, suma cuvenită fiecărui beneficiar se va reduce proporțional”, precizează comunicatul.
„Prin instituirea schemei de ajutor de stat se va asigura un grant financiar care se acordă producătorilor agricoli ce își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, în vederea compensării parțiale a pierderilor la cultura de usturoi înființată în toamna anului 2023 – primăvara anului 2024, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”, completează comunicatul.
Calcule cu omisiuni
Potrivit proiectului de OUG, potențialii beneficiari nu trebuie să prezinte documente care să susțină impactul negativ al războiului asupra producătorilor de usturoi.
Ministerul Agriculturii a prezentat, în Nota de fundamentare, date care să susțină decizia de subvenționare a pagubei. „În anul 2023 comparativ cu anul 2021, din datele Institutului de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală (ICEADR), s-a constatat o creștere a cheltuielilor cu îngrășămintele chimice utilizate la cultura de usturoi, cu 133,46%. (…) Din Comunicatul de presă nr. 219/4 septembrie 2023 al Institutului Național de Statistică, reiese faptul că în trimestrul al II- lea al anului 2023, costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul
zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creștere de 14,39% în toate domeniile economice, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022. Din datele ICEADR reiese că pentru cultura de usturoi a avut o creștere a prețurilor la materii și materiale cu 18.85% în anul 2023 comparativ cu anul 2022, iar în anul 2023, comparativ cu anul 2021 s-a constatat o creștere a prețurilor la materii și materiale cu 32,91%. De asemenea, din datele ICEADR reiese că pentru cultura de usturoi a avut o creștere a prețurilor cu achiziția materialului de plantare cu 25,00% în anul 2023 comparativ cu anul 2022, iar în anul 2023, comparativ cu anul 2021 s-a constatat o creștere 33,33%”, susține Nota de fundamentare.
Documentul aduce în discuție și criza energetică și prețurile majorate de această cauză. De menționat, din noiembrie 2021, prețurile la gaz și electricitate au fost plafonate în România, atât pentru persoane fizice, cât și pentru cele juridice.
Ministerul Agriculturii atrage atenția asupra impactului pe care războiul din Ucraina l-a avut asupra dinamicii prețurilor, motiv pentru care se impune această schemă de sprijin. Ministerul recunoaște și creșterea prețului usturoiului, dar nu precizează evoluția lui și nici nu prezintă rezultatele unei analize privind absorbția costurilor majorate în prețul cu care se vinde usturoiul.
Roșii afectate de război
Același raționament este aplicat și pentru introducerea unei scheme de sprjin pentru producătorii de tomate în spații protejate. Tot războiul din Ucraina și criza energetică sunt vinovate de prețurile mari ale inputurilor și tot nu se precizează dacă aceste costuri au fost transferate în prețurile finale către consumatori.
În aceste condiții, Ministerul Agriculturii a inițiat un proiect de OUG prin care se introduce o schemă de sprijin similară cu cea pentru producătorii de usturoi. Potrivit art. 7 (1), „cuantumul ajutorului de stat care se acordă per beneficiar este echivalentul în lei a sumei de numai 1.500 euro pentru 1000 mp, stabilit la cursul de schimb comunicat de către Banca Națională a României pentru data de 1 august 2023, de 4,9334 lei pentru 1 euro, indiferent de suprafața cultivată”. Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 166,206 milioane de lei, echivalentul a 33,69 milioane de euro şi „se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2023”, după cum se arată în proiectul de OUG.