Acasă Stiri InterneDezvoltare rurala „Protest spontan” al transportatorilor și fermierilor cu iz politic

„Protest spontan” al transportatorilor și fermierilor cu iz politic

de L M

Începutul de an este agitat de un protest declarat spontan de către participanți, transportatori și fermieri. „Lista revendicărilor” este destul de haotică și diluată, chiar dacă ele sunt pertinente, dar parcă vin puțin cam târziu față de momentul în care s-au produs evenimentele ce au dus la marșul mașinilor și utilajelor pe drumurile patriei. De fapt, în prin plan se află cerințele transportatorilor, supărați pe valoarea RCA în special. Fermierii au probleme legate de permisele de conducere pentru tractoare, alături de procedurile care întârzie încasarea subvențiilor. Nicio organizație de fermieri nu participă la protest.

Un marș organizat pe rețelele sociale și declarat spontan de către participanți, cel mai probabil ca să nu fie acuzați de nerespectarea legii și, în consecință, sancționați, a scos pe drumurile României mai multe camioane și utilaje agricole. Ca să atragă atenția, marșul a fost programat să fie o deplasare cu viteze foarte mici. Punctul final este București. Cei mai numeroși se pare că sunt cei din Moldova, dar sunt marșuri la „viteză redusă” și la Cluj, de exemplu.

Toate autoritățile au declarat că nu știu care este lista de revendicări exactă, ca să poată avea un dialog constructiv cu protestatarii. Fără a da nume, informațiile din preajma protestului susțin faptul că acțiunea este susținută politic.

Consultări la Agricultură

Fără a declara dacă are vreo legătură cu marșul de protest, ministrul Agriculturii, Florin Ionuț Barbu, a invitat, luni, 15 ianuarie 2024, la sediul instituției reprezentanții tuturor asociațiilor de fermieri, ai procesatorilor și ai retailerilor, pentru a discuta despre măsurile de sprijin și a oferi soluții de finanțare pentru toate situațiile pe care le întâmpină în acest an agricol.

„Sunt alături de fermierii noștri pentru a găsi cele mai bune soluții la toate problemele lor, avem programe de sprijin în derulare pentru majoritatea sectoarelor din agricultură, pentru a ne asigura astfel că vom avea producții de calitate”, a declarat Florin Barbu, se arată într-un comunicat de presă al ministerului.

„Ministrul Barbu și echipa tehnică pe care o coordonează fac toate demersurile necesare pentru ca toate solicitările și revendicările acestora să fie soluționate în cel mai scurt timp”, precizează documentul.

Protest susținut de „un partid politic”

„Legat de protestul „spontan” al transportatorilor la care s-au alăturat și câțiva fermieri, până în acest moment, la Ministerul Agriculturii nu am primit nicio revendicare, pentru că nicio asociație nu își asumă acest protest”, a declarat ministrul Agriculturii, pe pagina sa de Facebook.

„Din informațiile apărute în spațiul public, am văzut că problemele pe care le reclamă au legătură cu RCA și cu permisele de conducere. Chiar dacă acestea nu țin de Ministerul Agriculturii, voi face tot ce pot pentru a-i sprijini să găsim împreună o rezolvare”, susține demnitarul.

Ministrul a ținut să puncteze mai mult sau mai puțin voalat. „Este început de an electoral și acest protest spontan este masiv distribuit pe rețelele sociale de un partid politic. Nimeni nu are dreptul să folosească fermierii, munca lor și agricultura românească pentru a încerca să câștige capital de imagine sau un procent în plus în sondaje. Să nu uităm că aceste partide politice nu au avut nicio soluție pentru agricultura românească în ultimii 4 ani. Ca întotdeauna, ușa ministerului Agriculturii este deschisă oricând pentru fermieri, pentru că eu sunt acolo pentru a le rezolva problemele și a-i sprijini!”, a adăugat ministrul Agriculturii.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.