Acasă Stiri economiceBanci & Asigurari Limitarea mega-facilităților la concesionarea terenurilor agricole ale statului

Limitarea mega-facilităților la concesionarea terenurilor agricole ale statului

de L M

Un ordin al ministrului Agriculturii pune capăt practicii extrem de profitabile prin care terenurile aflate pe raza unor sisteme de irigații puteau fi concesionate direct de către proprietarii acestor sisteme. Nivelul redevențelor în acest caz este extrem de mic comparativ cu cel rezultat în urma licitațiilor pentru adjudecarea administrării terenurilor de stat. Acum, concesionarea directă se aplică numai pentru terenurile ocupate efectiv de către aceste sisteme de irigații. Ordinul nu pomenește nimic de terenurile arendate prin atribuire directă, unde se află sisteme de irigații cumpărate de privați.

Terenurile agricole proprietate de stat, administrate de Agenția Domeniilor Statului (ADS), pot fi arendate și concesionate în baza Legii nr. 268/2001. Procedurile indicate de legislație sunt simple: licitație sau atribure directă. Potențialul economic generat de exploatarea terenurilor de stat au suscitat interesul firmelor, care au căutat să maximizeze profiturile. La începutul anilor 2000, autoritățile de atunci au introdus condiții care permiteau atribuirea directă a acestor terenuri, cea mai facilă referindu-se la deținerea sistemului de irigații. Cum sistemele de irigații erau aproape distruse la acea vreme, prețul cu care au fost cumpărate era extrem de mic, dar permitea solicitarea atribuirii directe a suprafețelor deservite de aceste sisteme.

Termenele de concesiune în aceste cazuri sunt spre final, dacă nu, cumva, au și expirat. De aceea, se manifestă intenția, din partea beneficiarilor privați, de a continua contractele, în baza aceleiași facilități, de atribuire directă.

În aceste condiții, Ministerul Agriculturii a emis Ordinul nr. 495/2023 pentru completarea Instrucțiunilor privind stabilirea suprafețelor de teren cu destinație agricolă ce se atribuie direct, prin concesionare. În baza acestui act normativ, „pentru amenajări de îmbunătățiri funciare constând în canale de irigații sau de desecări se atribuie direct în concesiune suprafața de teren cu destinație agricolă pe care acestea sunt amplasate efectiv”. Mai mult, „pentru amenajările de îmbunătățiri funciare cu sisteme îngropate nu se atribuie direct spre concesionare teren cu destinație agricolă”, se stipulează în Ordin.

Ordinul nr. 495/2023 are la bază Sentința civilă nr. 923/2019, pronunțată de Curtea de Apel București în Dosarul nr. 3.217/2/2019, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 67 din 26 ianuarie 2023.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.