Acasă Focus Agricol Ucraina a exportat 413.000 de tone de zahăr în UE

Ucraina a exportat 413.000 de tone de zahăr în UE

de A

Importurile de zahăr ucrainean în Uniunea Europeană (UE) au crescut de zece ori în ultimul sezon, iar tendinţa de creştere s-a prelungit şi la începutul sezonului actual (2023/2024), în detrimentul Braziliei care este pe cale să îşi piardă poziţia de cel mai mare furnizor de zahăr al blocului comunitar, arată datele Comisiei Europene, transmite Reuters.

Conform statisticii, importurile de zahăr ucrainean în UE au ajuns la 413.000 de tone, în sezonul 2022-2023, care s-a încheiat la 30 septembrie 2023, de la doar 40.000 de tone, în sezonul 2021-2022.

La fel ca şi în cazul altor materii prime, UE a eliminat taxele vamale la importurile de zahăr ucrainean, după debutul invaziei ruseşti, ceea ce a generat un val de critici din partea producătorilor locali care se plâng de concurenţa incorectă.

Ponderea ocupată de Ucraina în importurile totale de zahăr ale UE, care a urcat până la 16% în ultimul sezon, a continuat să crească la începutul sezonului actual 2023-2024, ajungând la 38% din importurile totale în luna octombrie şi primele trei săptămâni din noiembrie, a precizat Comisia Europeană. În aceeaşi perioadă, Brazilia, cel mai mare producător de zahăr din lume, a văzut cum cota sa în importurile de zahăr ale UE a scăzut până la 8%, de la 32% în întregul sezon 2022-2023.

Datele executivului comunitar arată că aproape o treime din importurile de zahăr ucrainean, în sezonul 2022 – 2023, au mers spre România, urmată de Polonia, Italia, Ungaria şi Bulgaria, toate cu cote mai mici.

În total, UE şi-a majorat în mod semnificativ deficitul pe partea de zahăr în 2022-2023, în condiţiile în care importurile de zahăr alb cu crescut cu peste 70%, până la 2,6 milioane de tone, în timp ce exporturile au scăzut cu 23%, până la 801.000 de tone.

Deficitul de zahăr al Uniunii, care vine după o recoltă slabă de sfeclă de zahăr în blocul comunitar, a dus la creşterea preţurilor în UE până la un nivel record în ultimul sezon, iar tendinţa de creştere a continuat în octombrie, când a atins un nou maxim istoric de 810 euro/tonă, în creştere cu 255 de euro, faţă de situaţia din anul precedent.

La începutul acestei săptămâni, cultivatorii de sfeclă de zahăr din Franţa au cerut ca importurile de zahăr din Ucraina, în creştere, să fie re-exportate în afara Europei, pentru a evita să îi afecteze pe producătorii locali.

Importurile de zahăr din Ucraina ale blocului comunitar ar putea ajunge la 700.000 – 800.000 de tone, în sezonul 2023 – 2024, a informat Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din Franţa (CGB), la o conferinţă de presă organizată marţi. Cantitate ar fi aproape dublă faţă de importurile din sezonul precedent. „Avem nevoie de un răspuns clar din partea Comisiei Europene cu privire la modul cum va gestiona în viitor acest aflux de zahăr”, a subliniat CGB.

Solicitările venite de la producătorii de zahăr urmează unor tensiuni similare create de explozia exporturilor de cereale ale Ucrainei, care a determinat mai multe state membre din Europa de Est să interzică achiziţiile de cereale ucrainene pe motiv că acestea afectează preţurile interne.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.