Polonia și-a consolidat poziția de a fi unul dintre cei mai mari producători de brânză din lume, cu o producție record de aproape 1 milion de tone în 2022 și exporturi în creștere, potrivit Polskie Radio.
De la aderarea la Uniunea Europeană în 2004, Polonia a crescut constant producția de brânză și caș, iar exporturile au crescut vertiginos de 8,5 ori în această perioadă, potrivit lui Marcin Wroński, director general adjunct al Centrului Național de Sprijin Agricol.
Producția este dominată de brânzeturile caș (52%), urmate de brânzeturile de cheag maturate (39%) și de brânzeturile procesate (8%).
O tendință demnă de remarcat este extinderea gamei de produse, în special în cazul brânzeturilor cu cheag maturat și al cașului, care au cunoscut o creștere semnificativă. În 2022, aceste brânzeturi au reprezentat 17,6% din valoarea producției vândute a industriei lactatelor, însumând 9,1 miliarde zloți polonezi.
Originile producției de brânzeturi în Polonia datează de la mijlocul secolului al XIX-lea, începând cu Wieprz, lângă Żywiec, în sudul țării, unde a fost înființată prima fabrică de brânzeturi industrială.
Polonia este acum al patrulea cel mai mare producător de brânză din UE, după Germania (2,3 milioane de tone), Franța (1,9 milioane de tone) și Italia (1,4 milioane de tone), și ocupă locul cinci la nivel global, cu Statele Unite în frunte cu aproximativ 6,2 milioane de tone.
Principalele piețe pentru brânzeturile de cheag maturate din Polonia sunt alte țări din UE, cu exporturi semnificative în Republica Cehă, Germania, Italia și Slovacia. Printre principalii cumpărători din afara UE se numără Ucraina, Arabia Saudită și Regatul Unit.
Brânzeturile proaspete, din zer și caș sunt, de asemenea, populare, volumele exporturilor crescând de peste opt ori între 2004 și 2022.
Experții prevăd că tendința ascendentă a exporturilor va continua în anii următori, datele arătând o creștere cu 3% a exporturilor de brânzeturi proaspete, din zer și caș în primele opt luni ale acestui an, comparativ cu anul precedent.
Majoritatea acestor exporturi au mers către țările UE, în special Germania, România, Italia și Republica Cehă, exporturile din afara UE în principal către Regatul Unit și Ucraina.
Polonia se mândrește și cu brânzeturi tradiționale regionale. Una dintre cele mai vechi este bryndza, făcută din lapte de oaie nepasteurizat, cu o tradiție care datează din secolul al XVI-lea, în timp ce producția de brânză koryciński datează din secolul al XVIII-lea.
Se depun eforturi pentru includerea acestor produse regionale unice pe Lista națională a produselor tradiționale, care cuprinde în prezent peste 2.000 de articole, inclusiv 130 de produse lactate.
Registrul UE al Produselor Regionale și Tradiționale enumeră 46 de produse agricole poloneze, inclusiv șase brânzeturi tradiționale poloneze.
Brânzeturile poloneze populare includ bryndza podhalańska, oscypek, redykołka, brânza prăjită wielkopolski și ser koryciński swojski.