Acasă Focus Agricol Profitul și afacerile Norofert scad pe fondul secetei și al prețului mai mic al cerealelor

Profitul și afacerile Norofert scad pe fondul secetei și al prețului mai mic al cerealelor

de A

Norofert, principalul producător de inputuri organice pentru agricultură din România, listat la Bursa de Valori București pe piața AeRO (simbol BVB: NRF), anunță rezultatele financiare aferente primelor 9 luni din 2023. Compania a înregistrat, la nivel consolidat, conform RAS, o cifră de afaceri de 32,4 milioane de lei, și un profit net de 1,1 milioane de lei, în scădere cu 40%, respectiv 85% față de perioada similară din 2022, într-un context de piață cu provocări pentru industria de agribusiness.

Marja brută din vânzări a fost de 15,6%, susținută de optimizări ale costurilor de producție ca urmare a investițiilor realizate în ultimii 4 ani.

Diminuarea activității, ca urmare a unor factori precum seceta prelungită și volatilitatea crescută a prețurilor cerealelor, a determinat conducerea companiei să revizuiască bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul în curs, la o cifră de afaceri de 52 de milioane de lei și un profit net de 2,4 milioane de lei.

”Pentru anul 2023 ne-am asumat o abordare prudentă și în primele 9 luni am depus toate eforturile pentru a menține o direcție financiară sănătoasă, continuând totodată strategia de investiții pentru dezvoltare și eficientizare. Au fost alocate în acest an peste 1,7 milioane de lei pentru investiții în laboratorul de multiplicare microorganisme, proiectat pentru a crește cantitățile de materii prime necesare fabricării de îngrășăminte lichide și în extinderea capacității de producție pentru linia de îngrășăminte lichide cu aplicare la sol, de ultimă generație. Investițiile în implementarea unui sistem de irigații pentru 150 de hectare la ferma din Zimnicea, în valoare de 250.000 de euro, sunt în curs de contractare. Ne aflăm într-o poziție favorabilă pentru dezvoltarea de produse noi care să facă față schimbărilor climatice. Pregătim dezvoltarea companiei pentru următorii ani, cu o strategie de internaționalizare concentrată pe produsele din portofoliu nostru cu valoare adăugată mare”, spune Vlad Popescu, președintele Consiliului de Administrație, Norofert.

Seceta prelungită din acest an, scăderea prețurilor la cerealele românești în situația importurilor din Ucraina, precum și costurile mari de înființare a precedentelor culturi, pe care fermierii nu au reușit să le recupereze în acest an, au afectat industria în care compania activează.

”În primele 9 luni din 2023, conducerea companiei a luat o serie de măsuri pentru a se adapta contextului și presiunilor externe care au influențat activitatea din sector, printre care, implementarea unei politici mai stricte de gestionare a riscurilor legate de creanțe, care a dus la o limitare a vânzărilor și, implicit, la o scădere a profitului pentru acest an. Cu această abordare, Norofert a înregistrat o rată de recuperare a creanțelor de peste 95%, depășind semnificativ media pieței, esențială pentru menținerea unui flux de numerar sustenabil. Situația financiară a companiei a fost îmbunătățită, de asemenea, prin rambursarea în avans a unor facilități de credite în valoare de 15 milioane de lei”, menționează compania.

La nivel de grup, activele totale au fost de 74 milioane de lei. Cheltuielile totale au fost de 37 milioane de lei, în scădere cu 24%, ca urmare a reducerii cheltuielilor cu materialele și a costurilor de producție pentru produsele organice, prin punerea în funcțiune a laboratorului din Filipeștii de Pădure. Laboratorul de multiplicare microorganisme acoperă integral nevoia de materie primă pentru producția curentă. Datoriile totale în valoare de aproape 49 milioane de lei au fost menținute la același nivel cu cel din perioada similară a anului precedent.

Rezultatele consolidate ale grupului includ performanțele companiei mamă, Norofert S.A. și ale filialei Agroprod CEV SRL, deținută în proporție de 100%, care operează în regim ecologic un teren agricol de 1.000 de hectare în Zimnicea, județul Teleorman.

Norofert, este principalul producător de inputuri organice pentru agricultură din România, fondat în anul 2000 de familia Popescu.

În prezent, activează în 3 linii principale de afaceri: cercetare, producție și comercializare de inputuri pentru agricultura ecologică, farming ecologic și trading cu cereale. Pe lângă gama sa standard de produse ecologice, Norofert este cunoscută pentru producția de inputuri ecologice personalizate, adaptate la specificul solului, condițiile atmosferice și tipul de cultură practicat.

Din 2020 compania este listată la Bursa de Valori București pe piața AeRO și din octombrie 2021 acţiunile NRF sunt incluse în indicele BETAeRO. De-a lungul celor 3 ani de activitate în piața de capital, Norofert a atras 14 milioane de lei prin majorări de capital și 11,5 milioane de lei printr-un plasament privat de obligaţiuni corporative. Obligațiunile corporative ale companiei sunt tranzacționate pe piața AeRO a Bursei de Valori București sub simbolul NRF25 începând cu 5 iunie 2020.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.