Acasă Stiri InterneDezvoltare rurala Autoritățile renunță la interzicerea vânzării porcilor de la populație

Autoritățile renunță la interzicerea vânzării porcilor de la populație

de A

Interzicerea vânzării porcilor din gospodăriile populației a generat reacții susținute, decizia autorităților fiind puternic contestată. Hotărârea vine și într-un moment extrem de prost, când românii se pregătesc de Crăciun, care este incomplet fără bunătățile din carne de porc, cel de țară fiind cel mai căutat. Pe de altă parte, și autoritățile au dreptatea lor. Vânzarea necontrolată a porcilor, ce presupune și transportul lor în aceeași manieră necontrolată, a fost principalul factor de răspândire a pestei porcine africane. Pagubele produse de această boală sunt extrem de importante, cu impact semnificativ asupra efectivelor de porcine la nivel național. După scandalul public și intervenția ministrului Agriculturii, ANSVSA a și postat, în consultare publică, proiectul de act normativ care dă liber, din nou, la vânzarea porcilor din bătătură.

În luna mai 2023, a fost adoptată Legea nr. 122 privind exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine în România, aşa numita Lege a Porcului. Actul normativ a fost considerat absolut necesar pentru a pune ordine cât de cât în sistemul de creștere și valorificare a porcilor din România. Începând cu 2017, România a înregistrat creșteri semnificative ale numărului de focare de pestă porcină africană, boală care are impact devastator asupra efectivelor de porcine. Specialiștii au ajuns la concluzia că unul dintre factorii determinanți în răspândirea bolii o reprezintă lipsa măsurilor de biosecuritate adecvate în gospodăriile populației unde se cresc porci și transportul haotic al animalelor.

Industria de profil a cerut chiar interzicerea creșterii porcilor în gospodăriile populației, așa cum s-a procedat și în alte state europene, ca măsură de eliminare a riscului de contaminare a exploatațiilor comerciale de porcine.

În aceste condiții, autoritățile au convenit asupra unei soluții de compromis: se permite creșterea porcilor în gospodăriile populației, numite exploatații noncomerciale, dar nu este permisă vânzarea animalelor. Decizia a stârnit vii dispute. Vânzarea porcilor crescuți în curțile populației în preajma Crăciunului este o obișnuință, românii bazându-se pe veniturile astfel obținute. E drept, activitatea nu este deloc fiscalizată.

Reacția autorităților

Un astfel de impact negativ nu putea fi trecut cu vederea de către autorități, mai ales că 2024 este un an cu 4 rânduri de alegeri. În aceste condiții, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a chemat conducerea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), pentru a găsi soluții ca porcii din gospodăriile populației să poată fi vânduți, dar nici țara să nu se umple la loc de pestă porcină africană.

„În această dimineaţă am convocat conducerea ANSVSA, pe domnul preşedinte, şi am luat decizia ca în perioada sărbătorilor de iarnă atât porcii crescuţi în gospodăria ţărănească, cât şi în gospodăriile populaţiei, să poată fi mişcaţi, practic să poată fi valorificaţi de către persoanele fizice”, a declarat Forin Barbu, luni, la finalul Consiliului Politic Naţional al PSD, informează Agerpres.

El a explicat că „valorificarea” de către persoanele fizice a porcilor se va face în baza unei adeverinţe de la medicul veterinar. „Orice mişcare de porc, orice valorificare de la persoanele fizice se va face sub îndrumarea medicului veterinar, sub îndrumarea unei adeverinţe. Mai mult, partea de sănătate publică a animalelor este realizată de către medicii concesionari. Este gratuit acest serviciu, inclusiv medicamentaţia şi prestările de servicii sunt gratuite în România pentru persoanele fizice”, a declarat Barbu.

„Replierea” ANSVSA

Imediat, ANSVSA s-a „repliat” și a anunțat că „creșterea, sacrificarea porcilor în gospodăria țărănească și comercializarea acestora nu va fi interzisă”, potrivit unui comunicat de presă.

„ ANSVSA transmite românilor că își vor putea sacrifica fără probleme porcii înainte de Crăciun, în propriile gospodării. În acest sens, ANSVSA modifică Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, prin introducerea unei prevederi prin care se pot comercializa porcinele din gospodărie numai în condițiile în care un medic veterinar de liberă practică împuternicit de DSVSA județene, va completa o fișă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv (care trebuie să fie identificat și înregistrat în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor – SNIIA). Prevederea are în vedere stabilirea stării de sănătate a animalului care urmează a fi comercializat, astfel încât să împiedice mișcarea animalelor care ar putea contribui la răspândirea virusului PPA (n.r. – pesta porcină africană)”, precizează comunicatul.

„ANSVSA reamintește tuturor deținătorilor de exploatații noncomerciale de porcine importanța respectării normelor de biosecuritate și a regulamentelor în vigoare, în vederea prevenirii și combaterii pestei porcine și a altor riscuri asociate”, completează comunicatul.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.