Acasă Focus Agricol În România sunt cele mai bune ape minerale din Europa

În România sunt cele mai bune ape minerale din Europa

de A

Balneomap este a hartă digitală a apelor minerale, a apelor termale din ţară, în această platformă fiind cuprinse 121 de localităţi şi 500 de de izvoare, ape termale, ape minerale şi lacuri terapeutice, a afirmat joi Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Laszlo Borbely.

„Din 2014, oameni inimoşi care ştiau ce înseamnă turism balnear au înfiinţat acest cluster (Clusterul Regional Balneoturistic Transylvania,
n.r). Atunci a fost numai la nivel de vis sau ce ar trebui să facem, dar iată, acum, avem o hartă digitală a apelor minerale, a apelor termale pe ţară – şi aceasta este un „never ending story, adică nu se va termina probabil niciodată sau pentru că totdeauna pot să completezi. (…) În România sunt cele mai bune şi diversificate ape minerale din Europa, dar ce facem cu această resursă extraordinară?”, a menţionat Laszlo Borbely, la conferinţa „Dezvoltare Durabilă prin Valorificarea Resurselor Balneare”, în cadrul căreia a fost prezentat proiectul Balneomap.

Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă a menţionat că unele zone cu resurse balneare se închid, iar altele sunt în paragină, cum este Vâlcele.

„La Vâlcele era şi un cazinou acum 100 de ani. Turiştii aveau câte un pahar legat de gât pentru că se duceau în diferite locuri şi gustau apa minerală”, a menţionat Laszlo Borbely.

Potrivit acestuia, peste 60.000 de bilete de tratament au fost decontate, în 2023, ceea ce înseamnă că zeci de mii de oameni au posibilitatea să se ducă în aceste zone.

Conform iniţiatorilor proiectului, Balneomap este a hartă digitală interactivă dedicată resurselor balneare, cum ar fi: izvoare, ape minerale, lacuri terapeutice, mofete, surse de nămol, zone cu potenţial balnear şi povestea acestora. Scopul platformei este să aducă oamenii mai aproape de aceste leacuri care servesc la menţinerea sănătăţii în mod natural, în spiritul culturii balneare de odinioară.

„Ştiinţa şi arta balneară explorează şi valorifică potenţialul terapeutic ale resurselor naturale. Doar prin cooperarea strânsă între actorii din domeniu: factorii de decizie, operatorii economici, cercetătorii, oamenii de ştiinţă şi formatori de opinei, precum şi comunităţile locale pot să determine prin acţiune comună o revitalizare a balneologiei astfel încât să devină din nou parte integrantă a ecosistemului naţional al bunăstării”, susţin iniţiatorii proiectului.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.