Acasă Focus Agricol Ministrul Agriculturii promite dublarea fondurilor pentru Investalim la 1,2 miliarde euro

Ministrul Agriculturii promite dublarea fondurilor pentru Investalim la 1,2 miliarde euro

de A

Fondurile alocate prin programul Investalim ar putea fi dublate până la 1,2 miliarde de euro, iar fermierii vor putea beneficia în perioada următoare de credite avantajoase pentru capital de lucru cu comisioane achitate de Ministerul Agriculturii, spune ministrul Florin Barbu.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală (RNDR), a organizat astăzi, 26 octombrie 2023, conferința „Orizonturi ale Planului Strategic 2023-2027”.

Evenimentul a fost prezidat de ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, alături de directorul general al Direcției Generale Dezvoltare Rurală – Autoritate de Management pentru PNDR, Elena-Daniela Rebega, directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), George Chiriță, și directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Cornel Constantin Turcescu.

În deschiderea lucrărilor conferinței organizată de RNDR, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, a precizat că alocarea financiară aferentă primelor sesiuni de depunere a proiectelor care vor fi deschise în cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027 se ridică la aproximativ 2,2 miliarde de euro.

„Lansarea primelor intervenții din Planul Strategic este un moment mult așteptat de foarte mulți fermieri și vom deschide mai multe sesiuni de depunere a proiectelor, pe diferite intervenții, în luna noiembrie. Fondurile alocate acestor sesiuni cumulează aproape 2,2 miliarde de euro. Dincolo de aceste fonduri destinate producătorilor mai mici, Guvernul României va finanța programul Investalim, care dispune de un buget de 600 de milioane de euro, destinați procesatorilor mai mari. Bugetul alocat acestui program va fi suplimentat la 1,2 miliarde de euro, pentru ca materia primă produsă în România să fie procesată în țara noastră și să reducem astfel importurile de produse procesate și să obținem plus valoare. Totodată, pentru a susține proiectele de investiții ale producătorilor români, Ministerul Agriculturii a demarat procedurile necesare în vederea legiferării unui mecanism de creditare. Astfel, aceștia vor beneficia de credite pentru capital de lucru cu o dobândă de 1,95%, iar costurile legate de ROBOR și comisioane vor fi acoperite din bugetul MADR. Prin acest mecanism de sprijin, Guvernul României pune la dispoziția fermierilor aproximativ 4,5 miliarde de lei. Toate aceste măsuri arată că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale este un partener loial al producătorilor români”, a declarat ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, în cadrul conferinței „Orizonturi ale Planului Strategic 2023-2027”, organizată de RNDR.

În continuare, Elena-Daniela Rebega, directorul general al DGDR – AM PNDR, a prezentat principalele elemente de noutate referitoare la intervențiile cuprinse în Planul Strategic PAC, precum și calendarul de lansare a sesiunilor de depunere a proiectelor.

Evenimentul a reunit numeroși fermieri, alături de reprezentanți ai asociațiilor și organizațiilor non-guvernamentale cu profil agricol.

Conferința „Orizonturi ale Planului Strategic 2023-2027” a fost organizată în cadrul Târgului Internațional INDAGRA – ediția 2023, care are loc la Complexul Expozițional Romexpo, în perioada 25-29 octombrie 2023.

Pe durata desfășurării târgului INDAGRA, ediția 2023, reprezentanții RNDR vor oferi informații privind oportunitățile de finanțare disponibile prin Planul Strategic 2023-2027 pentru investiții în agricultură și dezvoltare rurală, la standul propriu (standul nr. 3), situat în Pavilionul B1 al centrului expozițional.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.