Acasă Focus Agricol DN Agrar și-a triplat profitul în primul semestru

DN Agrar și-a triplat profitul în primul semestru

de A

DN Agrar Group (simbol BVB: DN), cea mai mare fermă zootehnică integrată din România, lider în producţia de lapte de vacă, a obținut pe primele 6 luni din 2023 o cifră de afaceri netă de 80 de milioane de lei, în creștere cu 29% față de aceeași perioadă a anului anterior. Profitul net a depășit 15 milioane lei ca urmare a creșterii cantității de lapte în fermele zootehnice, un avans de peste 200% față de primul semestru din 2022.

 Veniturile din exploatare au fost de 124 milioane lei, cu 32% mai mari comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în condiții de fluctuații ale prețurilor laptelui și de consolidare a rezultatelor grupului din diferite sisteme de raportare.

„DN Agrar a înregistrat un prim semestru de succes în 2023, marcat de investiții strategice care se aliniază cu obiectivele organizației. Acordăm prioritate tehnologiei moderne de conservare a solului și am crescut sustenabil numărul de vaci și tineret bovin la peste 12.000 de capete, în creștere cu 18% față de 2022, ceea ce a dus la o creștere a producției de lapte la 160.000 de litri pe zi, în iunie 2023. De asemenea, intenționăm să finalizăm implementarea SAP pentru toate companiile din grup până la sfârșitul anului, simplificând operațiunile și îmbunătățind capacitatea de raportare. Această integrare va permite DN AGRAR să răspundă eficient provocărilor cu ajutorul unor instrumente avansate de Business Intelligence, toate informațiile grupului urmând a fi integrate într-un singur sistem comprehensiv și scalabil”, spune Jan Gijsbertus De Boer, președinte al Consiliului de Administrație DN Agrar Group.

Pe termen mediu, DN Agrar se angajează să crească durabil capacitatea fermelor, inclusiv prin proiectul Straja, cu 5.000 de bovine.

Veniturile din exploatare au fost de 124 milioane lei, avans de 32% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Veniturile din producția vândută au depășit 80 de milioane de lei, avans de 29% față de aceeași perioadă din 2022. Cea mai mare contribuție au avut-o veniturile din subvenții de exploatare care au crescut cu 113% și au depășit 12,3 milioane de lei. Referința pentru acordarea subvențiilor pentru producția de lapte și animale deținute a fost modificată de la anul 2013 la anul 2018 prin adoptarea noilor reglementări PNRR, cu impact pozitiv pentru DN Agrar în contextul creșterii efectivului de animale.

Cheltuielile de exploatare au fost de 101 milioane de lei, avans de aproape 19% față de aceeași perioadă din 2022, evoluție influențată de creșterea numărului de animale direct productive în fermă și a suprafețelor lucrate pentru asigurarea necesarului de furaje. În totalul cheltuielilor de exploatare, cheltuielile cu materiile prime și materialele consumabile au crescut cu 34%, până la 62 milioane de lei.

Activele totale au fost de 253 milioane de lei, avans de  aproape 8% față de 31 decembrie 2022.

Datoriile pe termen scurt  au  ajuns la 58 milioane de lei, o scădere de 2,4%, în urma plăților efectuate în primul semestru al anului 2023. Datoriile pe termen lung au înregistrat o ușoară creștere de 5,2%, la aproape 98 milioane lei ca urmare a lucrărilor de investiții de la ferma Apold pentru creșterea capacității de producție cu 50%.

Grupul DN Agrar include 15 societăți, dintre care 4 ferme a căror activitate principală o reprezintă creșterea bovinelor de lapte (ferma Prodlact), producția de lapte de vacă (fermele Cut, Lacto Agrar și Apold), precum și producția agricolă vegetală.

În domeniul cerealelor, firmele din grupul DN Agrar dețin în acest moment peste 7.000 de hectare de teren agricol, în proprietate și în arendă, aflate pe teritoriile județelor Alba, Sibiu și Hunedoara. Obiectivul este să ajungă la o suprafață lucrată de 10.000 de hectare prin achiziția altor ferme cu producție agricolă vegetală și/sau zootehnică. Producțiile obținute din culturile înființate sunt folosite în principal pentru asigurarea bazei furajere pentru fermele proprii.

DN Agrar Group este cea mai mare fermă zootehnică integrată din România, cu producție de lapte de vacă și producție vegetală. Grupul activează în centrul Transilvaniei, în județele Alba, Sibiu și Hunedoara.

Compania a fost înființată în 2008 de Jan Gijsbertus de Boer și este listată la Bursa de Valori București, în piața AeRO, din 2 februarie 2022. Începând cu data de 19 septembrie 2022, acțiunile sunt incluse în indicele BETAeRO al celor mai tranzacționate companii din Sistemul Multilateral de Tranzacţionare SMT.

Principalele domenii de activitate ale companiei sunt zootehnie, producție agricolă vegetală, prestări servicii în agricultură, logistică, transport, turism și servicii de consultanță pentru afaceri și management.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.