Acasă Focus Agricol Râmele sunt responsabile pentru 6,5% din producția mondială de cereale

Râmele sunt responsabile pentru 6,5% din producția mondială de cereale

de A
Râmele, ameninţate de agricultura intensivă, au o contribuţie semnificativă în producţia agricolă mondială, fiind responsabile pentru aproximativ 6,5% din producţia mondială de cereale, arată un studiu publicat marţi în revista Nature Communications, informează AFP.

„Râmele contribuie cu aproximativ 6,5% la producţia mondială de cereale (porumb, orez, grâu, orz) şi cu 2,3% din producţia de leguminoase, adică echivalentul a peste 140 de milioane de tone de alimente pe an”, susţin trei cercetători de la Universitatea Colorado.

„Contribuţia” râmelor este definită de cercetători drept procentajul din randamentul agricol care este posibil graţie aportului lor.

Rolul pozitiv al râmelor pentru sănătatea solului şi creşterea plantelor este binecunoscut având în vedere că galeriile râmelor permit infiltrarea apei, că participă la reciclarea nutrienţilor pentru hrănirea plantelor şi că ajută la producţia de hormoni care facilitează creşterea plantelor.

Însă, în studiul publicat marţi, cei trei cercetători americani au încercat pentru prima dată să cuantifice aportul râmelor la producţia agricolă. Potrivit cercetătorilor, contribuţia râmelor este mai importantă în ţările din emisfera sudică, contribuind cu până la 10% din producţia de cereale în Africa sub-sahariană şi cu 8% în America Latină şi Caraibe.

„Râmele contribuie foarte mult în aceste zone unde avem mai puţine inputuri chimice”, subliniază Steven Fonte, profesor la Universitatea Colorado şi principalul autor al studiului.

În concluzie, autorii sugerează că ar trebui încurajate practicile agricole ecologice care păstrează viaţa solurilor şi în special a râmelor, care sunt astăzi ameninţate de agricultura intensivă, care recurge masiv la chimie şi lucrări regulate.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.