Acasă Focus Agricol Cocorico a luat un credit de 15 milioane euro

Cocorico a luat un credit de 15 milioane euro

de A

AAylex One, un business integrat din Buzău care are în portofoliu brandul de carne de pui Cocorico, deţinut majoritar de antre­pre­norul Bogdan Stanca, a luat un credit sindi­calizat în valoare de 15 milioane de euro. Banii vor fi folosiţi pentru a susţine activitatea zilnică a companiei şi pentru a sprijini planurile de dezvoltare. Ele includ extinderea şi creşterea exportului de produse româneşti, cu precădere a produselor din carne de pui „gata de gătit“ sau „gata de consum“, cu etichetă curată, care sunt foarte căutate în prezent.

„Obţinerea acestei facilităţi reprezintă încă un pas semnificativ în continuarea con­solidării şi dezvoltării AAylex ONE. Prin in­termediul acesteia, continuăm optimizarea fluxurilor de producţie a operaţiunilor exis­tente, integrarea finală a firmelor cumpărate în ultimii doi ani, precum şi dezvoltarea ope­raţiunilor existente“, a spus Cristian Bărbu­lescu, CEO al AAylex ONE.

Activitatea companiei este integrată pe verticală şi orizontală, de la staţii de incubaţie şi reproducţie pentru a menţine genetica naturală a puilor, fabrici de hrană naturală pentru pui, ferme de creştere pui, un abator ultra-modern, complet automatizat, precum şi două fabrici pentru procesare. Creşterea semnificativă a avut loc în ultimii doi ani, după ce în 2021, AAylex One a preluat Banvit Foods, unul dintre cei mai mari producători de furaje şi de pui de o zi şi a deschis o fabrică de cârnaţi din carne de pasăre.

Astfel, prin noua investiţie în optimizarea fluxurilor de producţie şi dezoltare, compania are în plan să se concentreze mai mult pe cele două fabrici de procesare unde realizează produse din carne de pui „gata de gătit“ sau „gata de consum“, cu etichetă curată, pe care vrea să le aşeze pe mai multe rafturi în străinătate, pentru că există cerere. „Vindem în Europa, am început să Vindem în Middle East, în Asia, şi vrem să ducem produsele româneşti în cât mai multe supermarketuri europene şi nu numai. Acum, exportul reprezintă 40% din vânzări“, au explicat reprezentanţii Aaylex ONE.

În prezent, Aaylex One, cu o cifră de afaceri de aproximativ 224 milioane de euro în 2022 şi 2.500 de angajaţi, este cea mai mare companie agro-alimentară cu capital autohton şi cel mai mare exportator de carne, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică. De altfel, Bogdan Stanca este primul antreprenor miliardar în lei din industria cărnii, Ioan Popa, fondatorul Transavia fiind la un pas de acest prag.

Creditul sindicalizat luat ieri, 19 septembrie, de producătorul brandului Cocorico, cu o experienţă de peste 40 de ani în domeniul cărnii de pui, provine de la trei bănci şi anume OTP Bank România, CEC Bank finanţator şi Exim Banca Românească.

„Ne bucură să trecem la un nou nivel în cadrul parteneriatului cu AAylex ONE, un lider în domeniul producţiei alimentare locale, şi să facilităm, cu implicarea partenerilor, o a doua finanţare sindicalizată care va susţine planurile de extindere şi dezvoltare ale companiei. Prin acest proiect contribuim în acelaşi timp la susţinerea agriculturii şi producţiei alimentare“, a declarat Alexandru Neagu, director large corporate în cadrul OTP Bank România.

Reprezentanţii CEC Bank, instituţia financiară cu cea mai lungă tradiţie din România, spun că este în ADN-ul băncii să sprijine afacerile româneşti, iar AAylex este una dintre cele mai mari companii integrate pe verticală la nivel naţional din domeniul agriculturii şi una dintre poveştile reuşite.

„CEC Bank este unul dintre principalii finanţatori ai agriculturii româneşti, soldul creditelor crescând, la jumătatea acestui an, până la 4,66 miliarde de lei, în creştere cu 40% faţă de jumătatea anului trecut. Agricultura a avut cea mai mare creştere în portofoliul CEC Bank, ajungând al doilea domeniu finanţat de către bancă“, a afirmat Laura Mihai, director al direcţiei clienţi mari în cadrul CEC Bank.

Traian Halalai, preşedintele executiv al Exim Banca Românească, a spus la rândul său că banca pe care o reprezintă se poziţionează ca partener de dezvoltare pentru business. „Angajamentul nostru este de a oferi producătorilor locali produse sau combinaţia potrivită de produse şi servicii care să răspundă nevoilor lor reale şi care să contribuie la atingerea unor randamente bune şi menţinerea competitivităţii, elemente esenţiale pentru creşterea rezilienţei sectorului agricol şi alimentar“, a spus Traian Halalai, preşedintele executiv al Exim Banca Românească.

Bogdan Stanca, antreprenorul din spatele Aaylex ONE este inginer la bază, electronist, şi iniţial a cumpărat Avicola Buzău alături de alţi antreprenori, printre care Bogdan Gruia şi Viorel Fetinca. Istoria companiei Avicola Buzău a început în 1982 cu o fermă de pui. Apoi, în 1998 AAylex Trading, companie cu capital autohton, specializată în marketing, vânzări şi distribuţie de produse de pasăre, a cumpărat un pachet de acţiuni şi în 2000 Cocorico a devinit o marcă înregistrată a grupului Aaylex, care în 2011 a investit într-o fabrică de procesare a cărnii, se arată pe site-ul companiei. În 2021, a fost creată compania AAylex One, prin fuziunea celor 16 firme din grup. Bogdan Stanca mai e implicat în Cooperativa Agricolă AAylex Agro din Buzău, una dintre cele mai mari cooperative agricole din România după cifra de afaceri.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.