Acasă Focus Agricol Bugetul programului Tomata va fi suplimentat cu 13 milioane euro

Bugetul programului Tomata va fi suplimentat cu 13 milioane euro

de A

Bugetul programului „Tomata” – Ciclul I va fi suplimentat cu 13 milioane de euro, printr-o decizie ce va fi aprobată în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare, a anunţat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, la prima ediţie a Hortishow, eveniment dedicat legumiculturii şi identificării de soluţii pentru dezvoltarea horticulturii din România.

Conform unei postări a ministerului de resort pe pagina oficială de Facebook, demnitarul i-a informat pe cei prezenţi la eveniment că se are în vedere demararea, împreună cu Casa Unirea, a unui program amplu în principalele bazine legumicole din România, prin realizarea în următorii trei ani a 15 centre de colectare legume şi fructe. Astfel, este prevăzut ca prin acest program să se acorde sprijin pentru echipamente de încălzit şi combustibil necesar, astfel încât să fie asigurată producţia de legume pe tot parcursul anului. Totodată, centrele de colectare vor fi gestionate de Casa Unirea şi cooperative agricole, iar livrările se vor face în baza parteneriatelor cu marile reţele comerciale.

De asemenea, Florin Barbu a prezentat proiectul centrului-pilot, care va fi realizat pe o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi, cu temperatură controlată, ce va avea trei benzi de sortare, inclusiv dotări pentru ambalare şi un centru de testare al produselor, iar marfa care va fi colectată în aceste centre va dispune de toate certificatele necesare, potrivit legislaţiei în vigoare.

În acelaşi timp, oficialul MADR a menţionat că, în cadrul şedinţei de Guvern de săptămâna viitoare, va fi aprobată alocarea suplimentară în valoare de 13 milioane de euro pentru ciclul I din Programul „Tomata”, precum şi alocarea sumei cuvenite pentru ciclul II din Programul de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate.

Târgul Hortishow a beneficiat de participarea producătorilor de echipamente de irigaţii, care i-au prezentat ministrului Agriculturii avantajele tehnologiei de irigare prin picurare. În acest context, oficialul a anunţat că, în luna martie a anului viitor, vor începe lucrările la încă 35 de kilometri din Canalul Siret – Bărăgan, un proiect important care va aduce beneficii agricultorilor din acea zonă, în condiţiile în care aproape trei amenajări de irigaţii din Ialomiţa, Brăila şi Buzău vor putea fi alimentate gravitaţional.

La evenimentul din comuna Obârşia, judeţul Olt, asociaţia de fermieri organizatoare a prezentat participanţilor loturi demonstrative şi soluţii tehnologice performante pentru cultura legumelor, în vederea obţinerii de randament maxim şi a unor producţii de calitate, la culturi cultivate în câmp şi în spaţii protejate.

Principalele subiecte abordate în cadrul primei ediţii a Conferinţei Naţionale a Legumicultorilor, organizată în marja târgului de profil, au vizat: Planul Strategic PAC, Programul Tomata, investiţiile în spaţii de depozitare, accesarea fondurilor europene şi dificultăţi întâmpinate de fermieri, accesul în pieţe şi supermarketuri, colaborarea cu administraţia locală.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.