Acasă Stiri economiceBanci & Asigurari Propuneri pentru modificarea Planului Strategic

Propuneri pentru modificarea Planului Strategic

de L M

Autoritățile și fermierii vor modificarea unor prevederi din Planul Strategic, cu scopul de a armoniza cerințele acestuia cu posibilitățile reale din agricultura românească. S-au găsit soluții la unele probleme, au fost introduse unele condiții, precum interdicția incendierii pajiștilor permanente, dar și noi forme de subvenții, de la bugetul de stat, pentru porumbul folosit în zootehnie. Toate cele convenite vor fi prezentate Comisiei Europene.

Ministrul Florin Barbu a condus astăzi ședința de lucru referitoare la consultările privind modificarea Planului Strategic PAC- Pilonul I – FEGA, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii. „Consultările au vizat discutarea următoarelor aspecte: condiționalități, definiții și cerințe minime pentru: activitatea agricolă, fermierul activ, hectarul eligibil, intervenții în sectoarele vegetal și zootehnic”, precizează comunicatul.

Și la această reuniune s-a pus problema modificării unor bune condiții agricole și de mediu (GAEC), GAEC 6 fiind cea mai discutată. Mai exact, se dorește acoperirea minimă a solului în scopul reducerii perioadei sensibile de la 30 septembrie la 31 august și introducerii unei clarificări legate de lucrările superficiale ale solului care pot fi realizate în perioada menționată. „Totodată, în cadrul ecoschemelor din sectorul vegetal a fost redusă corespunzător perioada sensibilă la 15 septembrie ca urmare a modificării GAEC 6”, susține documentul.

În ceea ce îi privește pe fermierii care dețin suprafețe de pajiști permanente, a fost introdus un nou GAEC – GAEC 10 „Interdicția de a incendia vegetația pajiștilor permanente”.

În cadrul reuniunii au fost analizate mai multe cerințe privind ecoschemele din sectorul vegetal şi zootehnic în scopul creșterii atractivității acestor intervenții, inclusiv prin propunerea unor cuantumuri mărite ale plăților acordate pentru ecoschemele care vizează bunăstarea animalelor. „Ȋn plus, a fost propusă o nouă forma de sprijin cuplat pentru venit care vizează sectorul de porumb pentru siloz cu nivel al plătii estimat de 246 euro/ha”, arată comunicatul.

Ministrul Barbu a ținut să precizeze că orice modificare a PS trebuie să fie în beneficiul fermierilor pentru asigurarea stabilității și predictibilității în activitățile pe care le desfășoară în domeniul agriculturii.

„Toate propunerile dezbătute astăzi în cadrul consultărilor vor fi transmise Comisiei Europene, după aprobarea acestora în Comitetul de Monitorizare”, completează comunicatul.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.