Datele furnizate de Consiliul Concurenței arată că ordonanța privind plafonarea adaosului comercial la unele procuse alimentare de bază produce efecte, în special în ceea ce privește fructele și legumele. La carne, situația este mai dificilă, reducerile fiind mici, spre zero. Poate și pentru că mai toată carnea de porc din galantare este din import. De altfel, reprezentanții magazinelor online au ținut să atragă atenția că o variantă de reducere a costurilor cu mâncarea este să fie achiziționată în acest fel, pentru că prețurile sunt mai mici. Au adus în sprijinul afirmațiilor lor datele de la Institutul Național de Statistică.
Prețurile medii ale alimentelor de bază din marile lanțuri comerciale au scăzut cu valori de până la 34%, în contextul aplicării prevederilor ordonanței privind plafonarea adaosurilor comerciale, potrivit datelor analizate de Consiliul Concurenței, se arată într-un comunicat de presă al autorității de concurență.
Comparativ cu prețurile medii din luna iunie, la 1 august, cele mai mari reduceri aplicate de marile lanțuri de retail s-au înregistrat la fructe și legume. Prețul strugurilor a înregistrat o scădere medie de aproape 34%, fiind urmat de prune, al căror preț a scăzut cu circa 30%, cartofi (28,4%), ardei gras (27,5%), ardei Kapia (25,6%), morcovi (24,2%) și pepene (22,2%).
Prețul mediu al cărnii a scăzut cu până la 12,1%, în timp ce prețul mediu al lactatelor a înregistrat o scădere de până la 12,3% la 1 august față de iunie. Laptele, vizat în continuare de acordul voluntar privind reducerea prețului, a raportat o scădere de 5,3%, ajungând să coste, în medie, 5,05 lei. De menționat este faptul că prețul laptelui proaspăt românesc înregistrase, din luna mai, reduceri, în medie, de 20% în cea mai mare parte a magazinelor, în urma acordului menționat.
„În urma analizei, am remarcat scăderi ale prețurilor, ce depășesc 40% în cazul unor produse disponibile în anumite magazine, cum ar fi pepenele, aripile de pui, ceapa și ardeii Kapia, și chiar 50%, dacă vorbim de morcovii, prunele, strugurii și cartofii din anumite lanțuri de retail”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Celelalte produse care se regăsesc în coșul de bază, precum pâinea, uleiul, ouăle, zahărul și mălaiul au înregistrat și ele reduceri de preț.
Dintre produsele vizate de reducerea adaosului comercial, doar la mere roșii s-a constat o creștere de 3,6%, până la prețul de 3,9 lei, cauza fiind sezonalitatea, recolta merelor fiind realizată toamna.
La 1 august 2023 a intrat în vigoare OUG care stabilește măsuri temporare de combatere a creșterii excesive a prețurilor la 14 grupe de alimente de bază: pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeți vrac și zahăr.
„Reamintim că autoritatea de concurență a publicat orientări1cu privire la transferarea reducerilor de preț de pe lanțul comercial în prețurile de revânzare și precizări referitoare la aplicarea limitării adaosului comercial cumulat în cadrul activității de distribuție, limitare prevăzută de ordonanța de urgență 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare”, completează comunicatul.
Avantajul cumpărăturilor online
Preţurile din mediul online au avut, în general, o evoluţie sub rata inflaţiei, în ultimele luni fiind observate scăderi importante la preţul produselor alimentare, conform unei cercetări realizate de Institutul Naţional de Statistică (INS) asupra preţurilor din mediul online pe o perioadă de trei ani (2020-2023), citate de Asociaţia Română a Magazinelor Online (AMRO), informează Agerpres.
„Institutul Naţional de Statistică confirmă ceea ce noi am spus dintotdeauna: cumpărăturile online înseamnă economii de timp şi bani. Studiul arată că nu doar categoriile deja tradiţionale pentru comerţul electronic, precum produsele electro-IT sau fashion, ci şi alimentele, dacă sunt cumpărate online, pot fi găsite la preţuri mai mici. De cealaltă parte, vedem că de aceste preţuri mai mici profită din ce în ce mai mulţi români care au ales să îşi facă piaţa online, în loc să alerge din magazin în magazin după produsele preferate. Având acces rapid la diferite site-uri şi instrumente de comparare a preţurilor, cumpărătorii pot găsi cele mai bune oferte pentru produsele dorite, asigurându-se că aleg cele mai bune preţuri pentru ei”, a declarat Cristi Movilă, preşedinte ARMO.
Acesta susţine că în contextul dezbaterilor macro-economice din spaţiul public, cercetarea INS mai relevă un aspect important, şi anume efectul comerţului electronic în combaterea inflaţiei. „Mai mult, pe măsură ce tot mai multe magazine online româneşti aleg să vândă produsele lor în străinătate, sectorul îşi va consolida impactul pozitiv pe care îl are deja în echilibrarea balanţei comerciale a României”, a spus Cristi Movilă.
Astfel, produsele alimentare vândute de magazinele online au cunoscut scăderi semnificative de preţ în ultimele luni, în luna mai faţă de aprilie 2023, laptele de 1,5% grăsime s-a ieftinit cu 7%, cel de 3,5% a avut, în medie, un preţ cu 9,4% mai mic, iar preţul uleiului de floarea soarelui a scăzut cu 3,5%, potrivit datelor INS.
Reducerile de preţ au continuat şi în iunie, la laptele de 1,5% grăsime cu 4,7%, făină, cu 4,5% şi ulei de floarea soarelui cu 3,7%. Alte produse măsurate de INS, la care au fost constatate reduceri de preţ în mediul online, sunt merele, fasolea, untul, pâinea, mălaiul.
Lansată în 2010, ARMO reprezintă magazinele online din România şi susţine interesele membrilor săi. ARMO a elaborat Codul de Bune Practici ale Magazinelor Online şi un program de atestare a magazinelor online din România, în conformitate cu acest Cod de Bune Practici. ARMO este membră a Ecommerce Europe, singura voce a sectorului de comerţ electronic european, ce reprezintă peste 150.000 de companii prin intermediul asociaţiilor naţionale.