Acasă Stiri internationaleEuropa Fără exporturi de cereale ucrainene prin Marea Neagră

Fără exporturi de cereale ucrainene prin Marea Neagră

de L M

Cum era de așteptat, prețul grâului a început să crească după ce a încetat acordul privind exportul de cereale prin Marea Neagră. Dacă bursele europene au înregistrat majorări de preț de mai mult de 1%, într-o singură zi, peste ocean, în America, cotația grâului a avut un salt de peste 3%. Iar analiștii se așteaptă și la alte creșteri, din cauza costurilor majorate cu transportul. Pentru producătorii români, impactul va fi și mai mare, pentru că majoritatea cerealelor ucrainene vor ajunge să fie exportate prin Portul Constanța, ceea ce va duce la sufocarea rutelor de transport.

Cotaţia grâului a crescut semnificativ luni, după ce Rusia a anunţat că nu mai participă la acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră, au informat traderii, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

La bursa de cereale de la Chicago, cotaţiile futures la grâu au urcat luni cu 3,4%, până la 6,84 dolari per bushel (aproximativ 27 de kilograme), după ce anterior se înregistrase un avans de peste 4%.

Rusia a notificat oficial Ucraina, prin intermediul Ambasadei ruse la Minsk, în legătură cu suspendarea participării sale la acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră, a afirmat luni ambasadorul rus în Belarus, Boris Grîzlov. Ambasadorul rus a precizat că Ucrainei i-a fost transmisă o notă în acest sens prin intermediul canalelor diplomatice şi că acordul va înceta din 18 iulie.

Acordul, încheiat în iulie 2022, cu medierea ONU şi a Turciei, a fost prelungit de mai multe ori şi urma să expire luni. Moscova susţinea de câteva luni că nu mai sunt îndeplinite condiţiile pentru o nouă prelungire. Expirarea acordului va obliga Kievul să exporte recolta din 2023 pe rute alternative, spre porturile fluviale şi graniţa UE, în condiţiile în care costurile logistice sunt ridicate, apreciază analiştii.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.