Acasă Stiri InterneDezvoltare rurala Legumicultorii vor protecție împotriva importurilor

Legumicultorii vor protecție împotriva importurilor

de L M

România produce o cantitate destul de mare de roșii, dacă este să ținem seama de calculele făcute de legumicultori. Cu toate acestea, influența importurilor, mai ales a celor din afara spațiului comunitar, par să facă legea. În aceste condiții, Uniunea Salvăm Țăranul Român avansează propuneri care să protejeze producătorii români: prețuri minime în vamă la care să se aplice taxe. Măsura este permisă de Comisia Europeană și aplicată cu succes de alte state.

Socotelile făcute de Uniunea Salvăm Țăranul Român arată că are un consum anual de roșii de aproximativ 870.000 de tone, pentru o populație de 20 de milioane de locuitori. „Consumul de tomate în România este de 43,5 kg /persoană din datele bazate pe cercetările Institutului de Economie Agrară”, se arată într-un comunicat de presă al Uniunii.

Programul Tomata a ajuns la 22.000 de beneficiari, din care peste 9.000 sunt tineri fermieri; cei 22.000 de legumicultori exploatează o suprafață de 2.200 ha spații protejate. Uniunea susține că, pe aceste suprafețe, se obține o producție medie de 60 tone/ha și aduc spre consum 132.000 tone. Totuși, producția totală de tomate anuală a României este mult mai mare, de 750.000  tone , incluzând aici și suprafețele extra-program precum și tomatele cultivate în câmp. „Rezultă o cantitate de 120.000 tone deficit de consum din care 60.000  tone sunt importate din Turcia iar restul din țări precum : Italia, Spania, Grecia, Polonia etc.”, precizează comunicatul.

„Într-adevăr balanța inporturilor este mai mare decât cea a exporturilor ,dar trebuie amintit faptul că în perioada decembrie-mai datorită condițiilor climatice din țara noastră tomatele nu pot fi produse iar necesarul de consum este asigurat de importuri”, atrage atenția Uniunea.

Dacă este să luăm în calcul datele avansate de legumicultori, România nu ar avea un deficit de tomate chiat atât de mare: mai puțin de 14% ce trebuie acoperit din importuri. Totuși, ei reclamă aceste importuri, în special din țări din afara spațiului comunitar, care se fac la prețuri declarate extrem de mici și care influențează întreaga piață de profil.

Soluții

Programul Tomata este un Program de Finanțare prin care Guvernul României stimuleză financiar sectorul legumicol din țara noastră care la acestă dată a fost și este greu încercat de la efectele pandemiei Covid 19 până la criza provocată de razboiul din Ucraina, liberalizarea prețurilor la energie și combustibil care au condus la o creștere accelerata cu majorări chiar și de 500 % a imputurilor folosite în procesul de producție (energie electrică, termică, combustibili, îngrăsăminte chimice, materii prime și materiale necesare pentru construția și modernizarea de spații protejate ), susține Uniunea. Beneficiile Programului Tomata se regăsesc în creșterea suprafețelor de spații protejate cultivate cu tomate, modernizarea spațiilor de produție și construcția de noi sere și solarii, dezvoltarea economiilor afacerilor locale prin contribuția netă la economia țării noastre, atragerea unui număr cât mai mare de tineri, dezvoltându-se astfel antreprenoriatul rural, întărirea și dezvoltarea  gospodăriei țărănești care va fi stâlpul unei economii sănătoase.

„Pentru a proteja producția internă de legume și fructe și producătorii locali cerem autorităților competente  să aplice pârghiile pe care le au la dispoziție dar mai ales Regulamentul UE 891/ 13/03/2017 , anexa VII, aplicabil importurilor de legume și fructe din țări non-UE (Turcia, Cipru , etc)”, se arată în comunicat.

Acest mecanism de ,, preț de intrare” se bazează pe praguri minime de preț la import, sub care se aplică taxe specifice suplimentare (DSA) care sunt mai mari cu cât este mai mare valoarea de import. De exemplu: Franța aplică un tarif cuprins între 50,5 euro până la 65-70 euro/100 kg la legumele importate din țări non-UE.

„Pentru a asigura „siguranța și securitatea alimentară” a populației țării noastre și pentru a proteja producătorii autohtoni autoritățile trebuie să efectueze controale și analize ale mărfurilor provenite din țări non-UE și pot pot impune taxe, accize ,etc. mai mari pentru legumele din imporurile non-UE și chiar restricții până la interzicerea acestora bazându-se pe simplul fapt că legislația produselor de protecția plantelor din țările non-UE este mult mai permisivă iar multe dintre substanțele folosite în procesul de producție sunt total interzise în Europa iar rezidurile de insecticide, pesticide, îngrășăminte chimice sunt mult mai mari și pot afecta sănătatea populației dar și o concurență neloială producătorilor români”, completează comunicatul.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.