Acasă Focus Agricol Patria Credit își extinde sprijinul pentru fermele mici din România

Patria Credit își extinde sprijinul pentru fermele mici din România

de A

Patria Credit își extinde sprijinul pentru fermele mici din România, cu sprijinul InvestEU. Finanțarea consolidează baza de capital a Patria Credit și o ajută să-și extindă împrumuturile către micii fermieri din România, cărora le este adesea dificil să acceseze creditele tradițonale.

Fondul European de Investiții (FEI) a semnat un contract de împrumut subordonat în valoare de 15 milioane lei (3 milioane euro) cu Patria Credit IFN. Tranzacția este susținută de InvestEU, instrumentul de finanțare conceput pentru a genera investiții suplimentare de peste 372 de miliarde de euro în sprijinul priorităților politicilor Uniunii Europene până în 2027. Operațiunea va permite Patria Credit să își extindă în continuare dimensiunea clienților și a portofoliului, în special în domeniu. de microferme cu acces limitat la credite tradiționale.

În același timp, împrumutul pe zece ani urmărește îmbunătățirea capacității împrumutatului de a atrage resurse suplimentare de finanțare externă. Acest împrumut subordonat este acordat în cadrul produsului InvestEU Capacity Building Investment.

Tranzacția continuă parteneriatul de succes dintre FEI și Patria Credit, care a început în urmă cu 11 ani și se bazează pe diverse instrumente de sprijin. Patria Credit a folosit aceste instrumente pentru a acorda împrumuturi cu garanție UE micro-afacerilor, în special în zonele rurale, sporind astfel accesul acestor antreprenori la finanțare. Până în prezent, peste 4 200 de contracte de credit au ajuns la micro-afacerile locale prin programele de Ocuparea Forței de Muncă și Inovare Socială (EaSI) și InvestEU, echivalentul a peste 129 de milioane de lei.

„ Instrumentele de consolidare a capacității instituționale s-au dovedit a fi un instrument foarte util, conectând instituțiile europene cu partenerii locali, pentru a face finanțarea mai disponibilă pentru cei mai mici actori economici. De aceea, prin programul InvestEU, ne bucurăm să ne unim din nou forțele cu Patria Credit, pentru a-i consolida capitalul și, în cele din urmă, a genera un nou sprijin pentru fermierii și legumicultorii din România în vremuri dificile”, spune director executiv FEI Marjut Falkstedt.

„Acest nou împrumut înseamnă foarte mult pentru noi. Pe de o parte, dovedește încrederea pe care FEI ne-o acordă, pe de altă parte, atestă creșterea noastră susținută din ultimii ani și dedicarea față de microfinanțarea rurala din România. În cei peste 19 ani de experiență alături de antreprenorii din mediul rural, și nu numai, am învățat că incluziunea financiară este unul dintre pașii importanți pentru dezvoltarea economiei. Parteneriatul cu FEI este unul strategic și ne ajută să ne dezvoltăm și sa continuăm misiunea de îmbunătățire a nivelului incluziunii financiare în România” spune Raluca Andreica, director general Patria Credit.

Patria Credit a înregistrat un profit net de 1,55 milioane de euro în 2022 și a raportat o creștere cu 22% a valorii portofoliului său la 32,5 milioane de euro. Instituția financiară nebancară este cel mai mare finanțator al fermelor mici sub 10 hectare din mediul rural românesc, iar peste 79% din micro-împrumuturile acordate de aceasta sunt oferite cu garanția InvestEU, prin parteneriatul strategic cu FEI, parte a Grupul Băncii Europene de Investiții (Grupul BEI). Clienții săi provin în principal din bazinele legumicole mari ale României și folosesc împrumuturile pentru a sprijini investițiile în agricultură.

Planurile de dezvoltare ale Patria Credit pentru 2023 includ o creștere susținută și continuă, menținând în același timp grupul țintă tradițional de clienți, inclusiv extinderea în alte zone geografice deservite din România.

Fondul European de Investiții (FEI) face parte din Grupul BEI. Acesta sprijină întreprinderile mici din Europa prin îmbunătățirea accesului la finanțare printr-o gamă largă de intermediari financiari selectați, cum ar fi bănci, companii de garantare și leasing, furnizori de micro-credite și fonduri de capital privat. FEI concepe și oferă instrumente de finanțare prin capitaluri proprii și datorii care promovează obiectivele UE în sprijinul antreprenoriatului, creșterii, inovației, cercetării și dezvoltării, tranzițiilor ecologice și digitale și ocupării forței de muncă.

Programul InvestEU oferă Uniunii Europene o finanțare crucială pe termen lung prin mobilizarea de fonduri private și publice substanțiale în sprijinul unei redresări durabile. De asemenea, ajută la mobilizarea investițiilor private pentru prioritățile politice ale UE, cum ar fi Pactul ecologic european și tranziția digitală. Programul InvestEU reunește sub un singur acoperiș multitudinea de instrumente financiare ale UE disponibile în prezent pentru a sprijini investițiile în Uniunea Europeană, făcând finanțarea proiectelor de investiții în Europa mai simplă, mai eficientă și mai flexibilă. Programul constă din trei componente: Fondul InvestEU, Hubul de consiliere InvestEU și Portalul InvestEU. Fondul InvestEU este implementat prin parteneri financiari care vor investi în proiecte folosind garanția bugetului UE de 26,2 miliarde euro. Întreaga garanție bugetară va sprijini proiectele de investiții ale partenerilor de implementare, va crește capacitatea lor de asumare a riscurilor și va mobiliza astfel cel puțin 372 de miliarde de euro în investiții suplimentare.

Patria Credit IFN SA este o instituție financiară nebancară (IFN) care sprijină eforturile micilor fermieri și antreprenori și impactul lor pozitiv asupra comunităților rurale. Specializată în finanțarea fermierilor, Patria Credit este membră a Rețelei Europene de Microfinanțare (EMN) și Centrului de Microfinanțare (MFC) și prima instituție financiară nebancară dedicată microfinanțelor din România, cu aproape 20 de ani de experiență și peste 18 000 de clienți finanţat. Istoria PatriA Credit a început în 1996, inițial ca program al World Vision, evoluând ulterior într-o fundație și apoi într-un IFN. Astăzi, activitatea Patria Credit IFN este recunoscută prin Codul European de Bună Conduită inițiat de Direcția pentru Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune a Comisiei Europene, pentru calitatea și impactul activității de microfinanțare desfășurată în România. Parte a Grupului Patria Bank, Patria Credit IFN este implicată în proiecte de sprijinire a agriculturii, de dezvoltare a zonelor rurale și de sprijinire a tranziției micilor fermieri la agricultura durabilă (Programul Ferme Inteligente).

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.