Acasă Stiri InterneDezvoltare rurala Legumicultorii sabotați de lipsa parcărilor pentru clienți

Legumicultorii sabotați de lipsa parcărilor pentru clienți

de L M

Sectorul legumicol va avea parte de mare atenție din partea autorităților, fermierii anunțând probleme dintre cele mai neașteptate, care afectează bunul mers al lucrurilor. Ministrul Agriculturii dă asigurări că va lua măsuri speciale, pentru Casa Unirea rezervându-se, din nou, un rol esențial. Pe de altă parte, legumicultorii au solicitări ce pot fi considerate insolite, dar, în fapt, sunt chiar logice; este nevoie de parcări în zona piețelor, pentru că, în lipsa lor, consumatorii se îndreaptă către supermarketuri.

„Vreau să salvez acest sector (n.r. – legumicultură) printr-o schemă integrată. Spun acest lucru pentru că în ultimii 30 de ani s-a tot discutat despre aceste centre de colectare. Aveţi garanţia că, începând de anul acesta (…) cele 15 centre de colectare din bazinele legumicole, în urma discuţiilor pe care le voi purta cu unităţile administrativ-teritoriale şi cu Casa Unirea, vor începe. Principiul este clar: vor fi realizate de către Casa Unirea şi vor fi date în locaţie cooperativelor şi membrilor care se află în raza unităţii administrativ-teritoriale în care aceste centre de colectare vor fi amplasate”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu la Congresul Fermierilor, organizat, luni, de Asociația Forța Fermierilor.

În prezent, cea mai cunoscută formă de susținere pentru legumicultori este programul „Tomata”, care se dovedește a fi de mare succes. Ediția din acest an a înregistrat aproxiamtiv 22.000 de cereri, din care aproape 9.000 de cereri au venit din partea tinerilor sub 40 de ani. În aceste condiții, noul ministru al Agriculturii a avansat ideea ca tinerii să beneficieze de o subvenție integrată, pentru instalații de iriga și, din diferenţa de bani, pe o perioadă de 4 ani, să poată să-şi încălzească serele şi solariile pentru a avea legume tot timpul anului.

„Integrarea acestor soluţii cu centrele de colectare ne va duce în faţa supermarket-urilor, care tot timpul ne-au spus că nu avem cantitatea necesară de a le alimenta tot timpul anului. Am luat decizia să se facă această schemă integrată (…) nu vorbim numai de tomate, aici vorbim şi de castraveţi, ardei capia, ardei gras, să avem cantităţile necesare şi să avem o fişă încheiată cu fiecare supermarket, lunar, pe cantităţile necesare care să asigure consumul de legume româneşti în supermarket”, a spus ministrul Barbu.

„Acesta este programul meu. Sper să-l reuşesc, sper să conving. Sunt foarte multe lucruri de făcut, de notificat Comisia Europeană, pentru a-i convinge că este singura soluţie pe care noi putem să o aplicăm în România pentru a merge şi a salva un sector”, a completat ministrul Agriculturii.

Pe de altă parte, legumicultorii au venit și ei cu o solicitare pe care o consideră cu mare impact în acest sector. Pentru ei, valorificarea producției în piețe este împiedicată de un lucru ce nu are de-a face cu activitatea lor: lipsa parcărilor. Pentru că ele nu prea există, consumatorii se îndreaptă către supermarketuri, care le oferă această facilitate. De aceea, solicitarea lor către ministru este tocmai intervenția acestuia pentru ca piețele să aibă parcări și pentru clienți!

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.