În anul 2022, comparativ cu anul 2021, sacrificările de bovine și păsări în unităţile industriale (abatoare) au înregistrat o tendinţă ascendentă, iar sacrificările de porcine, ovine și caprine o tendință descendentă. Astfel, în anul 2022, numărul de bovine sacrificate în unităţile industriale (abatoare) a crescut faţă de anul precedent cu 3%, la 156.880 capete, iar sacrificările de porcine au scăzut cu 11,4%, la 3.056.709 capete.
Producţia de carne de bovine a scăzut cu 1,6%, iar cea de porcine a scăzut cu 14,1%.
Numărul de ovine şi caprine sacrificate în unităţile industriale (abatoare) a scăzut faţă de anul precedent cu 22,3%, la 310.783 capete, iar producţia de carne de ovine şi caprine a scăzut cu 21,7%.
Numărul de păsări sacrificate în unităţile industriale (abatoare) a crescut faţă de anul 2021 cu 5,2%, la 287.604.000 capete, iar producţia de carne de pasăre a crescut cu 5,6%.
Sacrificările de bovine au fost preponderente în regiunile Nord-Est (47,6%), Centru (11%), Vest (peste 10%) și Sud-Muntenia (10,5%).
Sacrificările de porcine au deţinut cele mai mari ponderi în regiunile: Vest (peste 38%), Sud-Muntenia (22,1%), Nord-Est (13,7%) și Nord-Vest (12,6%).
Cele mai importante ponderi ale sacrificărilor de ovine şi caprine au fost înregistrate de regiunile: Sud-Muntenia (peste 26%), Vest (peste 20%), Nord-Est (17,9%) și Centru (14,2%).
În anul 2022, sacrificările de păsări au fost preponderente în regiunile: Nord-Est (27,4%), Sud-Est (22,7%), Centru (17,3%) și Sud-Vest Oltenia (peste 13%).
Laptele şi produsele lactate din unităţile industriale
În anul 2022 comparativ cu anul precedent, cantitatea de lapte de vacă brut, colectată de unităţile procesatoare de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare, a crescut cu 7.086 tone (+0,6%).
Cantitatea colectată de lapte brut de capră a crescut cu 6,6% în anul 2022 faţă de anul 2021, în timp ce cantitățile colectate de lapte brut de bivoliță și oaie au scăzut cu 11,2%, respectiv cu 28,8%.
Cantitatea de lapte brut importat a crescut în anul 2022 faţă de anul precedent cu 19.840 tone (+14,3%).
În anul 2022, cea mai mare creştere a producţiei s-a înregistrat la lapte praf cu 221 tone (+9,9%), urmată de brânză topită cu 483 tone (+4,7%) și brânză (inclusiv urdă) cu 3971 tone (+4%).
Producția de brânză obţinută din lapte de vacă (care reprezintă 93% din producţia totală de brânzeturi) a crescut, de asemenea, cu 4.179 tone (+4,6%).
Scăderi ale producției în anul 2022 față de anul 2021 au fost înregistrate la următoarele produse lactate: unt cu 745 tone (-6,7%), lapte de consum cu 20.050 tone (-5,2%), smântână cu 2371 tone (-3,5%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi alte produse lactate similare) cu 7.732 tone (-3,5%).
Cele mai mari cantităţi de lapte de vacă s-au colectat în regiunile Centru (40,6%), Nord-Vest (19,3%) şi Nord-Est (17%).
Laptele de consum s-a produs cu preponderenţă în regiunile Centru (56,0%), Nord-Vest (21,4%), Vest (peste 15%).
Regiunile Centru, Bucureşti-Ilfov şi Nord-Vest deţin peste 79,0% din producţia de produse lactate proaspete (smântâna şi laptele acidulat) : Centru (38,4%), Bucureşti-Ilfov (peste 23,0%) și Nord-Vest (17,6%).
Cele mai mari cantităţi de unt s-au produs în regiunile Centru (46,9%), Vest (32,7%), Nord-Vest (9%) şi Nord-Est (5,3%).
Brânza (inclusiv urda) s-a produs îndeosebi în regiunile Centru (39,4%), Nord-Est (23,3%), Nord-Vest (17,9%), Sud-Muntenia (8,5%) și Sud-Est (7,5%).